KINO LUMIERE, Špitálska 4, 811 08 Bratislava




Intolerancia

intolerance: Love’s Struggle Throughout the Ages ▪ dráma ▪ 1916 ▪ USA ▪ 167´ ▪ nemý + AT (ang. medzitit.) ▪ MP 12


Réžia: David Wark Griffith
Scenár: David Wark Griffith
Kamera: G. W. Bitzer
Hrajú: Mae Marsh, Elmo Lincoln, Lillian Gish, Olga Grey, Erich von Stroheim
Distribútor/práva: Filmotéka | Filmový kabinet
Premiéra SR:
Cyklus: Od zrodu po Kristove roky

portál navstevnik.sk PREMIETACIE ČASY A REZERVÁCIE 

12.03.2015 18:00


Intolerancia je veľkovýpravný film, ktorého dej tvoria štyri samo statné príbehy (Pád Babylonu, Utrpenie Ježiša, Bartolomejská noc, a novodobá poviedka Matka a zákon). Ich jednotiacim mo­ tívom je jedine téma – prejavy intolerancie v dejinách. Griffith v tomto filme rozvíja techniku takzvanej paralelnej montáže, vďaka čomu komponuje jednotlivé príbehy nie chronologicky, podľa časovej následnosti, ale na plátne sa odvíjajú súbežne.

12.03. – 18:00

David Wark Griffith a detail

Krátko po svojom vzniku sa film musí vyrovnať s mnohými problé­ m ami. Nie je isté, čím je. Nie je isté ani to, či je umením, a p okiaľ ním je, či je samostatným umeleckým druhom, alebo je takým mé­ diom len pokiaľ sa do jeho realizácie zapoja umenia ostatné. Prvé roky po vzniku kinematografie sú obdobím hľadania špecifických výrazových prostriedkov filmu, oprostených od vplyvov ostatných umeleckých druhov, najmä však divadla. David Wark Griffith je prvým režisérom, ktorý plnohodnotne odkryje jeden zo základných vyjad­ rovacích prostriedkov filmu – montáž.

pozn.: prednostný vstup pre registrovaných frekventantov vzdelávacieho cyklu Filmový kabinet.


aktualizované: 26.02.2015


Audiovizuálny fondDigitalizáciu Kina Lumière finančne podporil Audiovizuálny fond, kinosály K1 a K2 v rámci komplexného projektu realizovaného vďaka finančnej podpore predsedu vlády Slovenskej republiky.