KINO LUMIERE, Špitálska 4, 811 08 Bratislava




Kid

The Kid ▪ dráma ▪ 1921 ▪ USA ▪ 83´ ▪ OV (ang.) + ST (čes. tit.) ▪ MP 12


Réžia: Charles Chaplin
Scenár: Charles Chaplin
Kamera: Roland Totheroh
Hrajú: Charles Chaplin, Jackie Coogan, Edna Purviance, Henrz Bergman, Charles Reisner, Lita Grey
Distribútor/práva: Filmotéka | Filmový kabinet
Premiéra SR:
Cyklus: Od zrodu po Kristove roky

portál navstevnik.sk PREMIETACIE ČASY A REZERVÁCIE 

19.03.2015 18:00


Prvý dlhometrážny Chaplinov film bol jeho dovtedy najúspeš­ nejším dielom. Zmenu minutáže sprevádzala aj premena v rám ci Chaplinovho štýlu, na príbehovú líniu začal klásť väčší dôraz. Od tohto filmu vystúpili výraznejšie do popredia témy, ktoré boli potom prítomné v celej jeho ďalšej tvorbe – súcit so slabší mi a chudobnejšími. V roli odloženého dieťaťa, ktorého sa tulák Charlie ujal, mu výborne herecky sekundoval Jackie Coogan.

Uvádzame spolu s: Zaháľači (The Idle Class, r. Charles Chaplin, USA, 1921)

19.03. - 18:00

Charles Chaplin a gesto

Po filmoch Charlesa Chaplina už nik nepochybuje, že film je masové umenie. Jeho komiku neobdivujú len davy, ale aj intelektuáli. K fil­ mu pritiahne pozornosť zakladateľa prvej francúzskej avantgardy Louisa Delluca, Lev Kulešov ako riaditeľ Moskovského experimen­ tálneho kolektívu mu píše obdivný list s jedinou otázkou „Ako reali­ zovať dokonalý film?“, Jan Mukařovský mu ako jedinému režisérovi venuje stať, kde si všíma práve podstatu jeho tvorby. Chaplinova tvorba spočíva v sile gesta a v jeho napätí v protiklade k emócii.

 


aktualizované: 26.02.2015


Audiovizuálny fondDigitalizáciu Kina Lumière finančne podporil Audiovizuálny fond, kinosály K1 a K2 v rámci komplexného projektu realizovaného vďaka finančnej podpore predsedu vlády Slovenskej republiky.