KINO LUMIERE, Špitálska 4, 811 08 Bratislava




Faust

Faust ▪ dráma ▪ rok ▪ Rusko ▪ 134´ ▪ OV (nem.) + ST ▪ MP 15


Réžia: Alexander Sokurov
Scenár: Alexander Sokurov, Marina Koreneva, Yuri Arabov /podľa románu Johanna Wolfganga von Goetheho Faust
Kamera: Laurent Brunet
Hrajú: Johannes Zeiler, Hanna Schygulla, Anton Adasinsky, Antoine Monot Jr., Georg Friedrich, Isolda Dychauk
Distribútor/práva: Film Europe
Premiéra SR: 23.02.2012
Cyklus: 2015

portál navstevnik.sk PREMIETACIE ČASY A REZERVÁCIE 


Film slávneho a experimentátorského ruského režiséra Alexandra Sokurova, ktorý diváka vtiahne do sveta dávno minulých dôb, je strhujúcou púťou, plnou poetických i drsných záberov. Sokurovov zvláštny film naliehavo poukazuje na ľudské slabosti a chyby a znovu objavuje „Fausta“ ako hlboko ľudský príbeh. Snímka zaujme nevšednými hereckými výkonmi Johannese Zeilera, Hanny Schygully a Antona Adasinjského (frontmana divadelného zoskupenia DEREVO). Akokoľvek sa nechal Sokurov voľne inšpirovať Goetheho príbehom, známy mýtus o zapredaní duše diablovi radikálne reinterpretuje. Faust je mysliteľom a rebelom, avšak zároveň anonymným človekom z mäsa a kostí, ktorého ovládajú vnútorné pudy chamtivosti a chtivosti.

Po filmoch Moloch (1999 – o Hitlerovi), Taurus (2001 – o Leninovi) a Slnko (2005 – o Hirohitovi) je Faust záverečným dielom Sokurovovej tetralógie. Film bol ocenený Zlatým levom na Benátskom filmovom festivale v roku 2011.


aktualizované: 03.09.2015


Audiovizuálny fondDigitalizáciu Kina Lumière finančne podporil Audiovizuálny fond, kinosály K1 a K2 v rámci komplexného projektu realizovaného vďaka finančnej podpore predsedu vlády Slovenskej republiky.