KINO LUMIERE, Špitálska 4, 811 08 Bratislava




Cesta do školy

Sur le chemin de l'école ▪ Pascal Plisson ▪ 2013 ▪ Francúzsko ▪ 77´ ▪ OV + ST ▪ MP 12 ▪ ASFK



portál navstevnik.sk PREMIETACIE ČASY A REZERVÁCIE 

21.08.2014 4:00


Detskí protagonisti tejto snímky žijú v štyroch rôznych kútoch sveta, no spája ich spoločná túžba po poznaní. Uvedomujú si, že len štúdium im môže otvoriť bránu k lepšej budúcnosti a preto sa každý deň vydávajú na dlhú a neuveriteľne strastiplnú cestu za vzdelaním. Film Cesta do školy odhaľuje nevšednú rutinu detí, ktoré sa vďaka neprekonateľnej túžbe splniť si sen vydávajú na cestu za poznaním, ktorú poznáme všetci, lenže z veľmi odlišnej perspektívy.

Jackson má 11 rokov a žije v Keni. S mladšou sestrou musí dva razy denne prekonať pätnásťkilometrovú cestu savanou, kde sa pohybujú lúpežné kmene a predátori… Carlito má 11 a tiež s mladšou sestrou prejdú denne,bez ohľadu na počasie, osemnásť kilometrov na koni cez argentínske pláne. Dvanásťročná Zahira žije v pohorí Atlas v Maroku. Každý týždeň sa s dvoma spolužiačkami vydáva na vyčerpávajúci pešiu túru po neľútostných horských cestičkách do internátnej školy. Samuel má trinásť rokov ažije v Indii. Cesta do školy, ktorú každý deň absolvuje je čistým utrpením. Nemôže totiž chodiť a jeho dvaja mladší bratia ho celé štyri kilometre tlačia na provizórnom vozíku.

 


 


aktualizované: 17.05.2015


Audiovizuálny fondDigitalizáciu Kina Lumière finančne podporil Audiovizuálny fond, kinosály K1 a K2 v rámci komplexného projektu realizovaného vďaka finančnej podpore predsedu vlády Slovenskej republiky.