KINO LUMIERE, Špitálska 4, 811 08 Bratislava




Borgman

Borgman ▪ triler ▪ 2013 ▪ Holandsko/Belgicko/Dánsko ▪ 113´ ▪ OV (hol.) + ST (cs) ▪ MP 15


Réžia: Alex van Warmerdam
Scenár: Alex van Warmerdam
Kamera: Tom Erisman
Hrajú: Jan Bijvoet, Hadewych Minis, Jeroen Perceval, Sara Hjort Ditlevsen, Eta van de Wijdeven, Annet Malherbe, Tom Dewispelaere
Distribútor/práva: ASFK
Premiéra SR:
Cyklus: europske flmy za euro 2015

portál navstevnik.sk PREMIETACIE ČASY A REZERVÁCIE 

27.03.2014 7:00


Pulzujúci holandský triler s prvkami temnej komédie prináša viacvrstvovú satiru na súčasné spoločenské neduhy ako konzum, rasizmus, atď. Borgmanov nečakaný príchod do exkluzívnej rezidenčnej štvrte odštartuje sériu znepokojivých ž bizarných udalostí okolo starostlivo budovanej fasády majetného manželského páru, ich troch detí a opatrovateľky. Príbeh prináša množstvo nečakaných zvratov a nálad a drží diváka v napätí medzi strachom, cynizmom a bezmocným smiechom. Ôsmy celovečerný film van Warmerdana súťažil o zlatú palmu na MFF Cannes 2013 a bol uvedený o.i. v programe významného festivalu MFF Toronto.

 


Režisér o filme:„V tomto filme som chcel zobraziť, že zlo prichádza vo forme všednosti stelesnenej v obyčajných, normálnych slušných mužoch a ženách vykonávajúcich svoje úlohy s hrdosťou a potešením, ale aj s bezcitnou precíznosťou. Chcel som ukázať, že zlo nie je doménou mrazivých zimných nocí, ale aj optimistického leta. Tento film je temnejší než moje predchádzajúce snímky, pretože som chcel zájsť ďalej. Chcel som zostúpiť do neznáma temnej oblasti svojej predstavivosti a zistiť, čo sa tam ukrýva. A chcel som vytvoriť film otvorený interpretácii, taký, ktorý viac otázok evokuje než zodpovedá."

 


aktualizované: 17.05.2015


Audiovizuálny fondDigitalizáciu Kina Lumière finančne podporil Audiovizuálny fond, kinosály K1 a K2 v rámci komplexného projektu realizovaného vďaka finančnej podpore predsedu vlády Slovenskej republiky.