KINO LUMIERE, Špitálska 4, 811 08 Bratislava




Biely Boh

Fehér Isten ▪ dráma ▪ 2014 ▪ Maďarsko/Nemecko/Švédsko ▪ 119´ ▪ OV (maď.) + ST (cs) ▪ MP 15


Réžia: Kornél Mundruczó
Scenár: Kornél Mundruczó, Kata Weber, Viktoria Petranyi
Kamera: Marcell Rév
Hrajú: Zsofia Psotta, Sandor Zsoter, Lili Horvath
Distribútor/práva: ASFK
Premiéra SR: 09.10.2014
Cyklus: europske flmy za euro 2015

portál navstevnik.sk PREMIETACIE ČASY A REZERVÁCIE 


Fascinujúci príbeh je postavený na silnom, univerzálnom príbehu a tiež na výnimočnej režijnej práci so psími „hercami“. Hlavnou hrdinkou filmu je sučka Hagen. Patrí malej Lilly, ktorá sa dostane do starostlivosti otca a ten psa po nových vládnych opatreniach jednoducho vyhodí na ulicu. Hagen hľadá cestu späť... Mundruczó sa vyjadril, že si zámerne pre svoj film vybral namiesto spoločenskej menšiny psov, aby mohol o citlivej téme, akou je postavenie znevýhodnených a slabých menšín v spoločnosti, rozprávať slobodnejšie.

Ako predfilm bude uvádzaný film NINA.

Vybrané ocenenia: MFF Cannes 2014 - Hlavná cena Un Certain Regard


Fascinujúci príbeh je postavený na silnom, univerzálnom príbehu a tiež na výnimočnej režijnej práci, nielen s ľudskými, ale najmä so zvieracími hercami. Je modernou verziou Lassie a hlavnou hrdinkou filmu je tento raz sučka Hagen. Patrí malej Lilly, ktorá sa dostane do starostlivosti otca a ten psa po nových vládnych opatreniach jednoducho vyhodí na ulicu. Hagen hľadá cestu späť. Film diváka strhne nielen spôsobom, akým sa v ňom pracuje so psími „hercami“, ale aj vďaka metaforickému presahu, ktorým odkazuje na dnešnú komplikovanú spoločnosť. Keď sa po sérií udalostí strhne vojna medzi psím gangom a ľuďmi, Lili je možno jediná, kto dokáže zabrániť katastrofe. Mundruczó sa vyjadril, že si zámerne pre svoj film vybral namiesto spoločenskej menšiny psov, aby mohol o citlivej téme, akou je postavenie znevýhodnených a slabých menšín v spoločnosti, rozprávať slobodnejšie.


KORNÉL MUNDRUCZÓ
Narodil sa v roku 1975 v Maďarsku. Jeho prvý film vyšiel pod medzinárodným názvom Pleasant Days a získal Strieborného leoparda na MFF Locarno (2002). Jeho druhý hraný celovečerný film Johanna jefilmovou adaptáciou opery o Johanke z Arcu. Film sa uchádzal o ocenenie v súťaži Un Certain Regard na MFF Cannes 2005. V hlavnej súťaži toho istého festivalu mal v roku 2008 premiéru jeho film Delta a získal cenu FIPRESCI. Aj Mundruczóov ďalší film (v distribúcii ASFK uvedený pod názvom Projekt Frankenstein (Tender Son - The Frankenstein project) bol uvedený v hlavnej súťaži v Cannes v roku 2010.


aktualizované: 18.05.2015


Audiovizuálny fondDigitalizáciu Kina Lumière finančne podporil Audiovizuálny fond, kinosály K1 a K2 v rámci komplexného projektu realizovaného vďaka finančnej podpore predsedu vlády Slovenskej republiky.