KINO LUMIERE, Špitálska 4, 811 08 Bratislava




Díra u Hanušovic

Díra u Hanušovic ▪ čierna komédia ▪ 2014 ▪ ČR ▪ 102´ ▪ OV (čes.) ▪ MP 12


Réžia: Miroslav Krobot
Scenár: Miroslav Krobot, Lubomír Smékal
Kamera: Jan Baset Střítežský
Hrajú: Tatiana Vilhelmová, Ivan Trojan, Lenka Krobotová, Johanna Tesařová, Jaroslav Plesl, Hynek Čermák, David Novotný, Simona Babčáková, Ján Kožuch, Lukáš Latinák, Martin Myšička, Klára Melíšková a ď.
Distribútor/práva: Barracuda Movie
Premiéra SR: 16.10.2014
Cyklus: 2015

portál navstevnik.sk PREMIETACIE ČASY A REZERVÁCIE 


Díra u Hanušovic je filmovým debutom rešpektovaného divadelného režiséra a herca Miroslava Krobota, ktorý ako umelecký šéf aj režisér dlhodobo pôsobí v pražskom Dejvickom divadle – jednej z najvýznamnejších a najnavštevovanejších českých divadelných scén. Práve z hereckého súboru tohto známeho divadla pochádza väčšina hereckých kolegov, s ktorými sa ako režisér rozhodol vstúpiť do sveta filmu. Díre u Hanušovic dominuje výnimočne presné zobrazenie miesta, kdesi v zapadákove na severnej Morave, v prostredí nádhernej prírody Jesenníkov, kde sa každodenný život nežije ľahko. Práve toto miesto silne predurčuje konanie postáv filmového príbehu. Napriek nie vždy veselým témam a životným situáciám, ktoré zobrazuje, je jeho dôležitou súčasťou humor a nadhľad, ktorý je v ňom prítomný akosi prirodzene. Tak ako v samotnom živote.

„Náš film má niekoľko inšpirácií. Napríklad poetiku a vnútorný humor Akiho Kaurismäkiho alebo bratov Coenovcov, ale nechali sme sa inšpirovať aj dielom českej klasiky „Mrštíkovcami“ hovorí k filmu režisér a spoluscenárista Miroslav Krobot a k jeho komediálnemu žánru a podobe humoru dodáva „Humor je pre mňa nevyhnutnou súčasťou diela, pokiaľ teda vnímam divadelnú inscenáciu alebo film ako pokus o zdieľanie, porozumenie a hru. Mám rád humor, ktorý netrčí v podtitule ako zadanie, ale je zdanlivo samozrejmý a nenápadný; humor, ktorý dokáže byť na hrane tragického, provokuje mozgové bunky a hravosť. Smiech je úžasný katalyzátor, ktorý uľahčuje komunikáciu.“
Väčšinu hereckého obsadenia filmu tvoria práve stáli alebo hosťujúci členovia Dejvického divadla ako Tatiana Vilhelnová, Lenka Krobotová, Ivan Trojan alebo Jaroslav Plesl. Režisér si ale prizval do tímu aj dvoch významných hercov zo Slovenska; stvárňujú dvojicu otca a syna, prvého hrá „bard“ martinského divadla SNP Ján Kožuch a druhým je známy a čoraz viac aj v českom filme obsadzovaný a obľúbený herec Lukáš Latinák. Ten sa k spolupráci na filme vyjadril: „Pozvanie do filmu prišlo potom, keď režisér Miroslav Krobot režíroval u nás v divadle Astorka Dostojevského Idiota, kde mi zveril postavu Parfena Rogožina. Z obsadenia do filmu Díra u Hanušovic som mal veľkú radosť aj preto, že v ňom hrá súbor Dejvického divadla a hrať spolu s nimi je pre mňa veľkou cťou. Okrem iného ide o celkom vtipnú postavičku. A pochopiteľne som Mirkovi vďačný za jeho nápad zobrať si do tímu dvoch slovenských junákov.“ dodáva Latinák.

O filme:
Učiteľka nemčiny Maruna (Tatiana Vilhelmová), toho času aj krčmárka, sa asi nikdy nevydá. Na malej dedine je vhodných mužov ako šafránu: nerozhodný starosta (Ivan Trojan) trávi príliš veľa času na posede a čaká na svojho jeleňa, detsky naivný Olin (Jaroslav Plesl) je okolím považovaný za neškodného dedinského blázna a klampiar Kódl (Lukáš Latinák) sa s radosťou a neskrývanou chuťou otočí za každou sukňou. Marune na pokoji nepridáva ani jej panovačná matka (Johanna Tesařová), o ktorú sa spolu so sestrou Jarunou (Lenka Krobotová) starajú. Keď dokonca Jaruna využije prvú možnú príležitosť a odchádza po boku postaršieho Nemca Hansa do Mníchova, zostáva Maruna v „Díře“ s matkou aj nápadníkmi sama. Jedného dňa však „u Hanušovic“ dôjde k nečakanej udalosti...

 

 


aktualizované: 23.02.2015


Audiovizuálny fondDigitalizáciu Kina Lumière finančne podporil Audiovizuálny fond, kinosály K1 a K2 v rámci komplexného projektu realizovaného vďaka finančnej podpore predsedu vlády Slovenskej republiky.