KINO LUMIERE, Špitálska 4, 811 08 Bratislava




1001 gramov

1001 Grams ▪ - ▪ 2014 ▪ Francúzsko/Nórsko/Nemecko ▪ 93´ ▪ OV + ST ▪ MP 12


Réžia: Bent Hamer
Scenár: Bent Hamer
Kamera: John Christian Rosenlund
Hrajú: Ane Dahl Torp, Laurent Stocker, Hildegun Riise, Stein Winge
Distribútor/práva: Film Europe
Premiéra SR: 17.09.2015
Cyklus: 2015

portál navstevnik.sk PREMIETACIE ČASY A REZERVÁCIE 


„Nie všetko, čo sa ráta, sa dá spočítať a nie všetko, čo sa dá spočítať, sa ráta.“ Albert Einstein” V novom filme 1001 gramov sa Bent Hamer po prvýkrát zameriava výhradne na krehký emocionálny život ženskej postavy, nórskej vedkyne Marie (Ane Dahl Torp), ktorý korešponduje s jej odborným zameraním. Marie je jedným z poverených strážcov prototypu národného kilogramu, predmetu tvoreného z 90% platiny a z 10% irídia. V podobne krehkej rovnováhe sa nachádza i Mariin citový život, ktorý vo filme prejde hneď niekoľkými skúškami. 1001 gramov v duchu typického Hamerovho minimalizmu skúma komorné nuancy osamelej a príliš organizovanej postavy. Opäť sa tu ozýva nenápadný refrén Hamerovej tvorby: práve najvšednejšie udalosti majú často tu najväčšiu váhu.

Bent Hamer (1956) patrí k najvýraznejším nórskym režisérom. Svojráznu komediálnu poetiku na hranici absurdity, všednosti a existencialismu definoval už vo výraznom debute Vajce a následne dotiahol k väčšej diváckej prístupnosti v Poviedkach z kuchyne a vo filme O’Horten. Hamera zaujímajú predovšetkým uzavreté postavy a nenápadná poézia ukrytá v osamelej rutine ich životov a nezmyslných rituálov. Výraznejšie vybočenie z tejto línie predstavoval koprodukčný film na motívy próz Charlese Bukowského Faktótum a poviedkový film Domov na Vianoce, v ktorom Hamer vyskúšal hned niekoľko rôznych prístupov.

-


aktualizované: 02.09.2015


Audiovizuálny fondDigitalizáciu Kina Lumière finančne podporil Audiovizuálny fond, kinosály K1 a K2 v rámci komplexného projektu realizovaného vďaka finančnej podpore predsedu vlády Slovenskej republiky.