KINO LUMIERE, Špitálska 4, 811 08 Bratislava




Mladosť

Youth ▪ dráma ▪ 2015 ▪ Taliansko/Francúzsko/Švajčiarsko/Veľká Británia ▪ 124´ ▪ OV (ang.) + ST (cz) ▪ MP 15


Réžia: Paolo Sorrentino
Scenár: Paolo Sorrentino
Kamera: Luca Bigazzi
Hrajú: Michael Caine, Harvey Keitel, Rachel Weisz, Paul Dano, Jane Fonda
Distribútor/práva: ASFK
Premiéra SR: 15.10.2015
Cyklus: Projekt 100 - 2015

portál navstevnik.sk PREMIETACIE ČASY A REZERVÁCIE 


Po talianskej Veľkej nádhere prichádza Paolo Sorrentino s anglicky nahovorenou snímkou a medzinárodným hviezdnym obsadením. Film nás tentokrát zavedia do prostredia luxusného alpského kúpeľného hotela. Fred a Mick, dvaja starí priatelia, sú tu na dovolenke. Fred, skladateľ a dirigent, je na dôchodku. Mick, filmový režisér, ešte stále pracuje. So zvedavosťou a nehou sa pozerajú na zmätené životy svojich detí, nadšených mladých spisovateľov a iný hotelových hostí. Kým sa Mick snaží dokončiť scenár toho, čo si on predstavuje ako jeho posledný dôležitý film, Fred nemá v úmysle jeho kariéru nijak obnoviť. Ale je niekto, kto ho chce znova počuť tvoriť.

Paolo Sorrentino (1970)

V roku 1998 natočil krátky film Láska nemá hranice (L’amore non ha confini), za ktorý získal množstvo cien. Jeho celovečerný debut Prebytočný človek (L’uomo in più, 2001) bol uvedený v súťaži prestížneho benátskeho festivalu a Sorrentino si zaň odniesol cenu talianskych novinárov Nastro D’Argento ako najlepší debutujúci režisér. Všetky jeho nasledujúce filmy počnúc trilerom Následky lásky (Le conseguenze dell’amore, 2004), vďaka ktorému sa dostal do medzinárodného povedomia, boli zaradené do súťaže v Cannes. Po filmoch Rodinný priateľ (L’amico di famiglia, 2006) a Božský (Il divo, 2008) nakrútil v roku 2011 svoj prvý anglicky hovorený film Tu to musí byť (This Must Be the Place), v ktorom stvárnil hlavnú úlohu americký herec Sean Penn. Doteraz najviac oceňovaný bol však jeho film z roku 2013 Veľká nádhera (La grande bellezza). Získal vyše 60 ocenení vrátane Oscara a Zlatého glóbusu v kategórii najlepší cudzojazyčný film, ceny BAFTA za najlepší film v inom ako anglickom jazyku, deviatich Donatellových Davidov a štyroch Európskych filmových cien vrátane ocenení za najlepší film a réžiu. Sekcia Paolo Sorrentino – výber z tvorby, zameraná na jeho krátke filmy, bola súčasťou MFF Febiofest 2014.

Ocenenia

MFF Karlove Vary – Divácka cena denníka Právo; Ceny Talianskeho syndikátu filmových novinárov – Strieborná stuha za najlepšiu réžiu, kameru a strih


aktualizované: 14.12.2015


Audiovizuálny fondDigitalizáciu Kina Lumière finančne podporil Audiovizuálny fond, kinosály K1 a K2 v rámci komplexného projektu realizovaného vďaka finančnej podpore predsedu vlády Slovenskej republiky.