KINO LUMIERE, Špitálska 4, 811 08 Bratislava




Film zobrazuje životy troch zostarnutých muzikantov, trubkára Laca Decziho, saxofonistu Ľubomíra Tamaškoviča a kontrabasistu Jána Jankejeho, ktorí kedysi emigrovali z Československa okupovaného Sovietmi na Západ, kde zažiarili po boku renomovaných svetových hudobníkov. Ich životné osudy sa v tejto netradičnej filmovej odysei prepletajú s príbehom o sláve a jej pominuteľnosti a sled absurdných a tragikomických situácií vo filme otvára priestor prchavosti a márnosti, s ktorými zvádza večný boj poézia ako východisko na ceste k nesmrteľnosti.

Všetci traja muzikanti vo filme hrajú samých seba. „Každý z nich verí sebe a tomu, čo robí,“ hovoria o nich tvorcovia filmu Robert Kirchhoff a Filip Remunda. „Nič iné im ani nezostáva. Chceli sme, aby v tomto rozpoložení splynuli a stali sa trojjediným. Každý z nich je iný. Niekto prijíma potravu ako v zoo, iný loví v džungli.“ Kedysi patrili medzi špičku domácej i zahraničnej jazzovej scény, hrali po boku hviezd, žiarili na nich reflektory. „V podstate sme nakrúcali skupinový portrét, ale celý čas sme sa pokúšali porušovať konvenciu a životopisnú faktografiu. Aj to je dôvod, prečo dnes hovoríme o dokumentárnej jam session. Improvizovali sme ako v jazzovej muzike. Niekedy sme nechali situácie úplne bez dozoru, len s kameramanom. Nazvali sme to autoréžia,” vysvetľujú svoju tvorivú metódu režiséri. Divákom sa vďaka tomu otvára skrytý a takmer nepredstaviteľný svet troch muzikantských osobností za sprievodu jazzovej hudby, ktorá plynie ako ozvena z ich minulosti.
Film Para nad riekou vznikal niekoľko rokov. Svetovú premiéru mal na MFF Visions Du Réel vo švajčiarskom Nyone 2015, českú premiéru na MF dokumentárnych filmov Jihlava 2015. Do slovenských kín ho 19. mája 2016 uvedie Asociácia slovenských filmových klubov a v cykle Music & Film v Kine Lumière sa premietne v predpremiére. „Zaradenie tohto filmu bude pre pravidelných návštevníkov projekcií cyklu Music & Film asi prekvapením, pretože po prvý raz v ňom bude uvedený domáci titul. Zároveň to bude prvý film, ktorý sa zaoberá džezovou hudbou,“ hovorí dramaturg cyklu Miro Ulman. „Myslím si, že mená protagonistov budú pre divákov dostatočným lákadlom. A mená tvorcov zasa zárukou kvality. Roberta Kirchhoffa diváci poznajú vďaka oceňovanému filmu Kauza Cervanová, ale i ďalším dokumentom, ktoré nakrútil alebo produkoval. Filip Remunda je u nás známy zasa najmä vďaka spolupráci s Vítom Klusákom na prvej českej filmovej reality show Český sen o hypermarkete, ktorý nebol.“

x x x

Pravidelný hudobný cyklus Music & Film s mesačnou periodicitou uvádza Kino Lumière od júna 2013. Vstupenky na aktuálnu májovú projekciu filmu Para nad riekousi je možné zakúpiť za zvýhodnenú cenu 5,00 Eur v predpredaji v Kine Lumière (denne medzi 17.30 a 20.30 hod.) a v sieti Ticketportal (https://www.ticketportal.sk/event.aspx?id=22259), kde končí predpredaj 10. mája 2016 o 19.00 hod. Po tomto termíne si bude možné zakúpiť vstupenky už len v Kine Lumière za 6,00 Eur.

Viac informácií nájdete na:
Facebook: https://www.facebook.com/events/205812453137495/
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=hxobhN3Pb3I

 


aktualizované: 09.05.2016


Audiovizuálny fondDigitalizáciu Kina Lumière finančne podporil Audiovizuálny fond, kinosály K1 a K2 v rámci komplexného projektu realizovaného vďaka finančnej podpore predsedu vlády Slovenskej republiky.