KINO LUMIERE, Špitálska 4, 811 08 Bratislava




Zrkadlo

Zerkalo ▪ dráma ▪ 1975 ▪ ZSSR ▪ 100´ ▪ OV (rus.) + ST (sk) ▪ MP 12


Réžia: Andrej Tarkovskij
Scenár: Alexandr Mišarin, Andrej Tarkovskij
Kamera: Georgij Rerberg
Hrajú: Margarita Terechovová, Ignat Danilcev, Anatolij Solonicyn, Oleg Jankovskij
Distribútor/práva: filmotéka
Premiéra SR:
Cyklus: filmy

portál navstevnik.sk PREMIETACIE ČASY A REZERVÁCIE 

24.03.2016 18:00


Do značnej miery autobiografický film je utkaný zo snov, náznakov, asociácií a metafor, zo zvláštnej prchavej matérie. Introspekcia na pomedzí duševného obnaženia, z ktorej cítiť racionálny chlad sebaspytovania. V kompozícii podľa hudobného princípu sa neustále prelína život so symbolikou, čo autorovi umožňuje prechádzať z malého časopriestoru choroby do veľkého časopriestoru svojich rodičov a blízkych, histórie rodnej krajiny a sveta...

Andrej Tarkovskij a transcendentálny štýl

Paul Schrader vo svojej vplyvnej knihe Transcendentálny štýl vo filme nachádza nový kvázi žáner v kinematografii a nazýva ho spirituálny film. Všíma si, že niektorým autorom je vlastné hľadanie hlbšieho významu za javovou stránkou sveta, než len zobrazovanie vrcholných okamihov v mechanizme kauzálneho nexu v príbehu akčných filmov. Oproti zrýchľujúcej akcii sa spirituálny film zameriava skôr na umŕtvenie pohybu v snahe zachytiť čas a priestor v stáze, teda v momente ich ustanovovania.


aktualizované: 10.02.2016


Audiovizuálny fondDigitalizáciu Kina Lumière finančne podporil Audiovizuálny fond, kinosály K1 a K2 v rámci komplexného projektu realizovaného vďaka finančnej podpore predsedu vlády Slovenskej republiky.