KINO LUMIERE, Špitálska 4, 811 08 Bratislava




Život Briana

Monthy Python’s Life of Brian ▪ hraný ▪ 1979 ▪ Veľká Británia ▪ 93´ ▪ OV (ang.) + ST (sk) ▪ MP 15


Réžia: Terry Jones
Scenár: Graham Chapman, Terry Gilliam, Michael Palin, Terry Jones, John Cleese, Eric Idle
Kamera: Peter Biziou
Hrajú: Graham Chapman, John Cleese, Terry Gilliam, Eric Idle, Terry Jones, Michael Palin
Distribútor/práva: filmotéka
Premiéra SR:
Cyklus: filmy

portál navstevnik.sk PREMIETACIE ČASY A REZERVÁCIE 

05.05.2016 18:00


Biblická fraška o nedobrovoľnom Mesiášovi Brianovi, ktorý je omylom považovaný za Spasiteľa a skončí na mučeníckom kríži je najčistejšou esenciou humoru slávnej britskej komediálnej skupiny Monty Python. S entuziazmom, chuťou a radosťou vytvorené excentrické dielo, postavené hlavne na parafrázovaní bájoslovných mýtov, karikovaní spoločenských tradícií a na parodickom výklade dejín s množstvom skvelých gagov, načrtáva absurdne vernú a drzú paralelu k Ježišovmu osudu.

Monty Python: Anarchia, chaos a verejnoprávna televízia

Humoristicko-satirická, surreálna, rúhačská britská komediálna skupina absolventov oxfordskej a cambridgeskej univerzity plus jeden excentrický vlasatý Američan. Terry Jones, Michael Palin a Graham Chapman, John Cleese, Eric Idle plus Terry Gilliam. Peter Sellers, Spike Milligan a Harry Secombe. The Goon Show. At Last the 1948 Show. Do Not Adjust Your Set. Verejnoprávna televízia BBC a Barry Took. George Harrison a duch Beatles. Zadychčaný zarastený a otrhaný stroskotanec vychádza z mora, podíde ku kamere a z posledných síl vyriekne... a je tu... Lietajúci cirkus Monty Pythona. Amorova noha! Pán Gumby a nahý organista. Španielska inkvizícia, mŕtvy papagáj. Vtip tak nebezpečný, že autor sa po jeho napísaní urehotal k smrti a hneď na to smrtiaci vtip zabil aj jeho matku!. Ministerstvo švihnutej chôdze. Biskup! Pekelné starenky a pán Luxusná Jachta. Neslušný maďarsko-anglický frazeologický slovník. Kant, Hegel a Heidegger vs. Platón, Aristoteles a Demokritos. Proust a Hľadanie strateného času. A teraz niečo úplne iné... Kráľ Artuš, Ježiš Kristus a zmysel života. Hosana Novému zákonu komédie!


aktualizované: 05.05.2016


Audiovizuálny fondDigitalizáciu Kina Lumière finančne podporil Audiovizuálny fond, kinosály K1 a K2 v rámci komplexného projektu realizovaného vďaka finančnej podpore predsedu vlády Slovenskej republiky.