KINO LUMIERE, Špitálska 4, 811 08 Bratislava




V tieni žien

L'ombre des femmes ▪ dráma ▪ 2015 ▪ Francúzsko ▪ 73´ ▪ OV (fran.) + ST (cz) ▪ MP 15


Réžia: Philippe Garrel
Scenár: Garrel, Jean-Claude Carrière, Caroline Deruas, Arlette Langmann
Kamera: Renato Berta
Hrajú: Stanislas Merhar, Clotilde Courau, Lena Paugam, Vimala Pons
Distribútor/práva: Film Europe
Premiéra SR: 14.04.2016
Cyklus: filmy

portál navstevnik.sk PREMIETACIE ČASY A REZERVÁCIE 


Philippe Garrel prináša novú variáciu na tému romantickej vášne, zrodu a smrti vzťahov a podivných ciest túžby. Pierre a Manon nakrúcajú nízkorozpočtové dokumenty a žijú z rôznych pomocných prác. Keď sa Pierre stretne s mladou Elisabeth, stanú sa z nich milenci. Pierre však nechce opustiť Manon: túži vlastniť obe ženy. Elisabeth čoskoro zistí, že Manon má milenca. Pierre sa s týmto vedomím vracia k Manon ― žene, ktorú naozaj miluje. Prosí Manon, aby sa k nemu vrátila, a na Elisabeth postupne zabúda…

O režisérovi: Režisér, scenárista, kameraman, producent a strihač Philippe Garrel vo svojom dirle čerpá ako z dedičstva francúzskej novej vlny (a predovšetkým z poetiky filmov Jeana-Luca Godarda), tak z odkazu americkej rockovej legendy The Velvet Underground. Jeho reflektovane narcistné filmy, znázorňujúce citovú krízu človeka i mechanismy vzostupu a pádu revolučných ideálov, sú rovnako tak tradicionalistické, ako moderné, osobné i politické. Majú v sebe telesnosť tak typickú pre divadlo a zároveň sú svojou výtvarnou (spravidla čiernobielou) kamerou, prelínaním vnútra a vonkajšku filmu aj istým „miznutím autora“ čisto kinematografické. Syn herca Maurice Garrela a otec mladej hviezdy Louisa Garrela, francúzsky auteur a miláčik festivalu v Benátkach, medzi ktorého vrcholné diela patria cenami ovenčené tituly Už nepočujem gitaru (1991), Divoká nevinnosť (2001) či Pravidelní milenci (2005), otvoril v r. 2015 canneskú sekciu Director’s Fortnight svojim novým filmom V tieni žien.

Ocenenia: Nominácia v sekcii Director’s Fortnight, Cannes 2015

Napísali o filme:

„Garrelov nový film je jedným z jeho najlepších.“ (Cahiers du Cinéma)

„Philippe Garrel nám predkladá znamenité dielo o živote, umení a bludoch mužského ega.“ (Variety)

„Okúzľujúce!“ (Indiewire)

 


aktualizované: 16.04.2016


Audiovizuálny fondDigitalizáciu Kina Lumière finančne podporil Audiovizuálny fond, kinosály K1 a K2 v rámci komplexného projektu realizovaného vďaka finančnej podpore predsedu vlády Slovenskej republiky.