KINO LUMIERE, Špitálska 4, 811 08 Bratislava




Utrpenie panny Orleánskej

La passion de Jeanne d'Arc ▪ Historická životopisná dráma ▪ 1928 ▪ Francúzsko ▪ 75´ ▪ nemý + AT ▪ MP 12


Réžia: Carl Theodor Dreyer
Scenár: Carl Theodor Dreyer, Joseph Delteil
Kamera: Rudolph Maté
Hrajú: Maria Falconetti, Eugene Silvain, André Berley, Maurice Schutz, Antonin Artaud
Distribútor/práva: Filmotéka
Premiéra SR:
Cyklus: filmy

portál navstevnik.sk PREMIETACIE ČASY A REZERVÁCIE 

14.01.2016 20:15


Základné dielo svetovej kinematografie. Režisér C. T. Dreyer bol filmovým géniom a svojím perfekcionizmom stvoril film, ktorý sa stal vrcholom nemého filmu. Emóciou a expresiou vyjadrovanou detailnými zábermi na tváre hercov oprostil toto dielo od potreby medzititulkov. Prepracovanou kompozíciou záberov a ich netradičným radením vytvoril priestor smerujúci svojou zámernou asymetriou k mystickému rozmeru.

V Dreyerovom filme, ktorý sa sústreďuje na proces s uväznenou Janou z Arku, sa pozoruhodným spôsobom stretávajú postupy sovietskej montážnej školy, francúzskeho impresionizmu a nemeckého expresionizmu. Dreyer kladie dôraz na kompozíciu záberov (predovšetkým detailov), na výraz tváre predstaviteľky hlavnej postavy a na montáž, teda spojenie a stret záberov. Vďaka jeho talentu vzniklo majstrovské dielo, jeden z absolútnych vrcholov nemého obdobia dejín kinematografie.

-


aktualizované: 30.12.2015


Audiovizuálny fondDigitalizáciu Kina Lumière finančne podporil Audiovizuálny fond, kinosály K1 a K2 v rámci komplexného projektu realizovaného vďaka finančnej podpore predsedu vlády Slovenskej republiky.