KINO LUMIERE, Špitálska 4, 811 08 Bratislava




Under my spell

Under my spell ▪ dokument ▪ 2015 ▪ SR ▪ 30´ ▪ OV (sk) ▪ MP 12


Réžia: Lucia Halmová
Scenár: Lucia Halmová
Kamera: Maxim Kľujev
Hrajú: Adriana Kučerová / sopranistka, Oskar Rózsa / skladateľ a dirigent, Peter Kollár / autor textov
Distribútor/práva:
Premiéra SR:
Cyklus: filmy

portál navstevnik.sk PREMIETACIE ČASY A REZERVÁCIE 


UNDER MY SPELL je film, ktorý predstavuje hudobné dielo skladateľa Oskara Rózsu - kantátu Under my spell, napísanú pre sopranistku Adrianu Kučerovú. Film sa tematicky opiera o texty Petra Kollára, ktoré – rovnako ako aj hudba, pojednávajú v širších súvislostiach o slobode, o ľudskej duši a o spoločnosti, v ktorej žijeme. Protagonisti Oskar Rózsa, Peter Kollár a Adriana Kučerová si kladú otázku, do akej miery sme slobodní v našej konsenzuálnej spoločnosti postavenej na zaužívaných zásadách, zvykoch, konvenciách, či predsudkoch a normách. Premýšľajú o duši človeka, o jeho živote a rozhodnutiach, ktoré koná na základe lásky, strachu, či neistôt. Kto sme? Kto je človek, v ktorom bije srdce, prebýva duša a sídli vedomie? V čo verí? Film UNDER MY SPELL nedáva odpovede, no pýta sa tak, aby si divák mohol na tieto otázky odpovedať sám.

Synopsa Existujú dva zdroje našich rozhodnutí, jedným z nich je “láska” a druhým je “strach”. Následky sú vždy adekvátne ich vlastnostiam a je len na nás, pod vplyvom ktorého z nich budeme konať.

Posolstvo tejto kantáty sa zo Slovenska rozšírilo za jeho hranice, a tak tento film zachytáva aj unikátne koncerty Under my spell, ktoré boli vrámci 25. výročia Nežnej revolúcie uvedené v Dóme sv. Štefana vo Viedni, v bazilike sv. Štefana v Budapešti a v katedrále sv. Víta, Vojtecha a Václava v Prahe.

O režisérke Lucia Halmová absolvovala v roku 2014 odbor hranej réžie na Vysokej škole múzických umení v Bratislave. Štúdium ukončila absolventským filmom L.S.D., ktorý bol uvedený na festivaloch IFF Bratislava a Febiofest Bratislava. V roku 2014 natočila v spolupráci s Hudobným centrom Bratislava 60 minutový dokumentárny film o festivale súčasnej hudby, Mélos Étos. Po jeho premiére v novembri 2015 vrámci festivalu Mélos Étos bude prostredníctvom Kino Film Europe uvedený do zahraničnej televíznej distribúcie. Lucia Halmová momentálne pracuje na scenári svojho autorského celovečerného filmu, Pod hladinou.


aktualizované: 19.05.2016


Audiovizuálny fondDigitalizáciu Kina Lumière finančne podporil Audiovizuálny fond, kinosály K1 a K2 v rámci komplexného projektu realizovaného vďaka finančnej podpore predsedu vlády Slovenskej republiky.