KINO LUMIERE, Špitálska 4, 811 08 Bratislava




Turné

Tournée ▪ komediálna dráma ▪ 2010 ▪ Francúzsko ▪ 111´ ▪ OV (fran. + ang.) + ST (cz) ▪ MP 12


Réžia: Mathieu Amalric
Scenár: Mathieu Amalric, Philippe Di Folco, Marcelo Novais Teles
Kamera: Christophe Beaucarne
Hrajú: Mathieu Amalric, Anne Benoit, Antoine Gouy, Aurélia Petit, Andre S. Labarthe, Pierre Grimblat
Distribútor/práva: Film Europe
Premiéra SR: 31.03.2016
Cyklus: filmy

portál navstevnik.sk PREMIETACIE ČASY A REZERVÁCIE 


Nostalgická tragikomédia o turné americkej kabaretnej skupiny New Burlesque po Francúzsku, na ktorom sa romantické predstavy stretávajú s realitou. Bývalý parížsky producent Joachim za sebou nechal celý doterajší život, aby v Amerike začal odznovu. Po čase sa do Francúzska vracia s burlesknou show, v ktorej vystupujú nie celkom najmladšie a najštíhlejšie tanečnice, ktorým Joachim poplietol hlavu romantickými predstavami o turné po svojej domovine. Napriek tomu, že skupinu čakajú lacné motely a nedostatok peňazí, entuziasmus kyprých showgirls u publika boduje. Sen o vyvrcholení turné v Paríži ale narazí na Joachimovu minulosť plnú nezahojených rán.

O režisérovi: Mathieu Amalric je svetovému publiku známejší ako herec, ktorý sa popri väčšine dramatických rolí vo francúzskych filmoch presadil i v Hollywoode (jeho pravdepodobne nejvýraznejšou úlohou tu bol zloduch Dominic Greene v bondovke Quantum Of Solace). Rodák z Hauta-de-Seine je typovo nesmierne výrazný herec, ktorý dokáže umne pracovať s drobnou stavbou tela a výrazným pohľadom, ktoré ho predurčujú k úlohám mierne vyšinutých jedincov (Cosmopolis, Láska je dokonalý zločin). Popri úspešnej hereckej kariére sa Amalric od roku 1990 venuje i réžii. Vo svojich filmoch kombinuje glamour „ľahších“ žánrov s intelektuálnou ambicióznosťou. Ako režisér na seba výrazne upozornil svojím druhým celovečerným filmom Turné, dynamickou tragikomédiou, vďaka ktorej v roku 2010 získal cenu za réžiu na festivale v Cannes v konkurencii takých mien ako Loach, Loznica, Leigh, Kitano, Kiarostami či Iñárritu. V canneskej sekcii Un Certain Regard mal premiéru i doposiaľ posledný Amalricov film, erotický thriller Modrá izba(2014).

Ocenenia: Nominácia na Zlatú palmu, Cannes 2010 Cena za réžiu, Cannes 2010

Napísali o filme:

„Intenzívny pohľad na Francúzsko, s akým sa na plátne stretávame len zriedka.“ (Xan Brooks, The Guardian)

„Nesmierne energický a pôvabný film.“ (Tim Robey, Daily Mail)

„Ortuťovitý, nuánsami naplnený výkon Mathieu Amalrica.“ (Peter Brunette, The Hollywood Reporter)

 


aktualizované: 18.05.2016


Audiovizuálny fondDigitalizáciu Kina Lumière finančne podporil Audiovizuálny fond, kinosály K1 a K2 v rámci komplexného projektu realizovaného vďaka finančnej podpore predsedu vlády Slovenskej republiky.