KINO LUMIERE, Špitálska 4, 811 08 Bratislava




Stávka na neistotu

The Big Short ▪ dráma ▪ 2015 ▪ USA ▪ 130´ ▪ OV (ang.) + ST (cz) ▪ MP 15


Réžia: Adam McKay
Scenár: Adam McKay, Michael Lewis
Kamera: Barry Ackroyd
Hrajú: Christian Bale, Brad Pitt, Ryan Gosling, Steve Carell, Melissa Leo, Marisa Tomei
Distribútor/práva: CinemArt SK
Premiéra SR: 07.01.2016
Cyklus: filmy

portál navstevnik.sk PREMIETACIE ČASY A REZERVÁCIE 


Stávka na neistotu je príbehom štyroch outsiderov, ktorí všetkých vlkov z Wall Street premenili na obetných baránkov. Títo štyria boli jediní, kto si spočítal, že svetová ekonomika nemôže rásť donekonečna. Stavili na jednu kartu, zrazili banky na kolená a poriadne sa napakovali. Adaptácii knižného bestselleru Michaela Lewisa a skutočných udalostí, ktoré máme všetci v živej pamäti kraľuje mimoriadna herecká zostava v zložení Brad Pitt, Christian Bale, Steve Carell a Ryan Gosling.

V roku 2015 ste mohli v Amerike dostať sto percentnú hypotéku na luxusnú vilu s dvadsiatimi spálňami a bazénom a nikto sa vás nepýtal či ju dokážete a máte z čoho splácať. Excentrický finančník a fanúšik heavy metalu Michael Burry (Christian Bale) si uvedomil, že podobných riskantných hypoték je tak veľa, že sa môžu stať časovanou bombou, ktorá skôr či neskôr odpáli celú americkú ekonomiku. Vyvinul preto dômyselný finančný nástroj, ktorý mu mal prihrať obrovský balík peňazí v prípade, že hypotekárna bublina praskne a investoval do neho celý majetok. Stávka na neistotu sa mu sa trom podobným vizionárom vyplatila a tri roky neskôr, kedy milióny Američanov prišli o strechu nad hlavou a o prácu a naviac zo svojich daní kryli straty nenažraných bánk.

Režisér Adam McKay je známy predovšetkým ako tvorca komediálnych skečov v legendárnej televíznej show Saturday Night Live alebo dvoch dielov komédie Hlásateľ správ. Napriek tomu v presune k vážnejším témam nevidí nič zvláštneho. „To, že ste klaun a nechávate po sebe striekať vodu ešte neznamená, že sa nepozeráte okolo seba. Kniha Michaela Lewisa mi otvorila oči, je to neuveriteľná zmes komédie, drámy a mnohých ľudských tragédií,“ hovorí režisér, ktorý je presvedčený o tom, že jeho film otvorí oči mnohým ďalším.


aktualizované: 24.02.2016


Audiovizuálny fondDigitalizáciu Kina Lumière finančne podporil Audiovizuálny fond, kinosály K1 a K2 v rámci komplexného projektu realizovaného vďaka finančnej podpore predsedu vlády Slovenskej republiky.