KINO LUMIERE, Špitálska 4, 811 08 Bratislava




Spotlight

Spotlight ▪ životopisný/historický/thriller/dráma ▪ 2015 ▪ USA ▪ 128´ ▪ OV (ang.) + ST (cz) ▪ MP 12


Réžia: Thomas McCarthy
Scenár: Thomas McCarthy, Josh Singer
Kamera: Masanobu Takayanagi
Hrajú: Mark Ruffalo, Michael Keaton, Rachel McAdams, Liev Schreiber
Distribútor/práva: Itafilm
Premiéra SR: 07.04.2016
Cyklus: filmy

portál navstevnik.sk PREMIETACIE ČASY A REZERVÁCIE 


Strhujúci skutočný príbeh, v ktorom reportéri amerického denníka The Boston Globe odhalili masívny škandál zneužívania maloletých predstaviteľmi miestnej arcidiecézy. Prípad nemal dopad len na hŕstku obvinených duchovných, ale otriasol celou katolíckou cirkvou.

Film na nedávnom udelovaní cien Akadémie získal sošku Oscar® v prestížnej kategórií Najlepší film.

Od 70-tych rokov je „Spotlight“ investigatívnou spravodajskou jednotkou denníka The Boston Globe. Môžu stráviť mesiace na jedinom príbehu, ktorý si medzi sebou zvolia. Tým sú akosi anonymní pred zvyškom novín, zodpovedajúc sa jedine svojim nadriadeným. Pravidlom však je, že nesmú o svojej práci hovoriť s nikým iným, či už je to rodina, priatelia alebo ostatní zamestnanci. V roku 2001 štvorčlenný tím zahajuje vyšetrovanie sexuálneho zneužívania maloletého katolíckym kňazom, ktoré, ako sa zdá, kryje samotný kardinál bostonskej arcidiecézy. V priebehu tohto ročného vyšetrovania odhaľujú desiatky rokov trvajúci problém, ktorý táto inštitúcia nielen utajuje, ale v skutočnosti nerobí nič pre to, aby mu zabránila a len ho prehliada. V tomto procese prichádzajú k smutnému poznaniu, že je to nielen arcidiecéza a katolícka cirkev vo všeobecnosti, kto nesie vinu za to, čo sa udialo.


aktualizované: 07.04.2016


Audiovizuálny fondDigitalizáciu Kina Lumière finančne podporil Audiovizuálny fond, kinosály K1 a K2 v rámci komplexného projektu realizovaného vďaka finančnej podpore predsedu vlády Slovenskej republiky.