KINO LUMIERE, Špitálska 4, 811 08 Bratislava




Sama v Afrike

White Material ▪ psychologický ▪ 2009 ▪ Francúzsko ▪ 106´ ▪ OV (fran.) + ST (cz) ▪ MP 15


Réžia: Claire Denis
Scenár: Claire Denis, Marie N’Diaye, Lucie Borleteau
Kamera: Yves Cape
Hrajú: Isabelle Huppert, Isaach de Bankolé, Christopher Lambert, Nicolas Duvauchelle, William Nadylam, Adèle Ado
Distribútor/práva: ASFK
Premiéra SR: 03.03.2011
Cyklus: filmy

portál navstevnik.sk PREMIETACIE ČASY A REZERVÁCIE 


Dej sa odohráva v bližšie neurčenej krajine, zmietanej občianskou vojnou. Emancipovaná beloška Maria odmieta opustiť upadajúcu kávovú plantáž, ktorá patrí jej bývalému svokrovi. Len ona sa stará o úrodu v čase, keď odtiaľ všetci utekajú. V blízkosti operujú rebeli aj vojaci. Maria si cestou v autobuse vybavuje udalosti posledných dní. To ešte netuší, že sa na plantáži odohrala tragédia, ktorej obeťami sú jej manžel a ich syn, ktorý sa pridal k oddielu detských vzbúrencov.

Francúzska režisérka (v distribúcii ASFK 35 panákov rumu) sa po mnohých rokoch vracia do Afriky, kde kedysi nakrútila svoju poloautobiografickú snímku Čokoláda. V jej najnovšom filme stvárňuje vynikajúca Isabelle Huppert postavu Marie, ktorá sa snaží udržať pri živote kedysi prosperujúcu kávovú plantáž Café Vial. Postkoloniálna Afrika je však celkom iná ako pred dvadsiatimi rokmi. Zmietajú ňou občianske vojny a dediny sa hemžia detskými vojakmi so samopalmi. Na rozdiel od ostatných francúzskych usadlíkov sa Marie s rodinou rozhodnú ostať na plantáži a zachrániť úrodu. Pre domorodých obyvateľov sa tak stanú „bielym mäsom“, ktorého dni sú zrátané. Vizuálne krásny a magický svet Claire Denis skvele kontrastuje s drsnosťou reálnej historickej situácie.

O filme

Scenáristka a režisérka Claire Denisová (nar. 1948) strávila dětství v Africe, kde její otec působil jako důstojník. Její autobiograficky laděný debut Chocolat (1988, Čokoláda) se odehrával v Kamerunu a na africký kontinent se vrátila i komorním psychologickým dramatem Sama v Africe. – Děj se odehrává v blíže neurčené zemi, zmítané občanskou válkou. Emancipovaná Maria Vialová odmítá opustit upadající kávovou plantáž, patřící jejímu bývalému tchánovi Henrimu Vialovi. Jen ona se stará o sklizeň v době, kdy všichni z místa prchají. V blízkosti jsou rebelové a operují tu i vojáci. Maria si cestou v autobusu vybavuje události posledních dnů. To ještě netuší, že se na plantáži odehrála tragédie, jejíž obětí jsou exmanžel André i jejich syn Manuel, který se přidal k oddílu dětských vzbouřenců. Zemřel tu však i obdivovaný rebel Boxer. – Tvůrci stroze zaznamenávají události, viděné především očima neústupné ženy, která si nechce přiznat porážku a která nakonec v zoufalství sama ubije starého tchána, jenž kromě ní jako jediný přežil. Na osudu Marie Vialové, ztělesněné velmi přesvědčivě a úsporně Isabelle Huppertovou, zaznamenává Denisová problémy současné Afriky a zobecňuje děsivá traumata, jež s sebou věčné brutální nepokoje přinášejí. Na rozdíl od podobných snímků, vyvažujících drsnost tamního života atraktivními záběry přírody, naopak akcentuje nehostinnou vyprahlou krajinu se zpustlými domy a chatrčemi. Zároveň se však vyhýbá explicitním krutostem. O to naléhavěji však její výpověď o trpkém údělu působí. – Na scénáři se podílela francouzsko-senegalská spisovatelka, nositelka Goncourtovy ceny Maria N’Diayeová. Původní název v angličtině White Material je odvozen z promluvy moderátora rebelské stanice: „Tihle bílí, tihle špinaví bílí... Je to sebranka zbohatlíků. Nadutá, arogantní a nevzdělaná. Nezaslouží si tuhle krásnou zem. Ani ji neumějí ocenit.“

-tbk-: Sama v Africe – Filmový přehled

Claire Denis 21. 4. 1948 Paríž, Francúzsko V roku 1973 absolvovala štúdium filmovej réžie na parížskej filmovej škole IDHEC. Pracovala v televízii, v rokoch 1974–1986 bola asistentkou réžie na mnohých známych filmoch – Hanna K. (r. Costa-Gavras), Paríž, Texas (Paris, Texas, r. Wim Wenders), Nebo nad Berlínom (Der Himmel über Berlin, r. Wim Wenders), Mimo zákon (Down by Law, r. Jim Jarmusch). Jej celovečerný debut Čokoláda bol uvedený na MFF v Cannes. I jej ďalšie filmy boli vybrané do súťaží na festivaloch v Cannes, Benátkach, Berlíne, Rotterdame, či Locarne. Doteraz najväčší úspech dosiahla s filmom Nénette a Boni (najlepší film, herec a herečka na MFF v Locarne 1996). Vo svojich filmoch často konfrontuje život rôznych etník v cudzom prostredí. V českých kinách bol uvedený jej erotický horror Miluji tě k sežrání (Trouble Every Day, 2001). Na Slovensku sme doteraz mohli vidieť len jej poviedku Nancy na dosah vo filme ĎALŠÍCH DESAŤ MINÚT II a 35 panákov rumu (2008).


aktualizované: 05.05.2016


Audiovizuálny fondDigitalizáciu Kina Lumière finančne podporil Audiovizuálny fond, kinosály K1 a K2 v rámci komplexného projektu realizovaného vďaka finančnej podpore predsedu vlády Slovenskej republiky.