KINO LUMIERE, Špitálska 4, 811 08 Bratislava




Prvá: Zora Jesenská

Female First: Zora Jesenská ▪ dokument ▪ 2015 ▪ SR ▪ 40´ ▪ OV ▪ MP


Réžia: Róbert Šveda
Scenár: Róbert Šveda
Kamera: Martin Chlpík
Hrajú: účinkujú: Ľubomír Vajdička, Agneša Kalinová, Magda Vášáryová, Peter Pavlac, Eva Maliti, Viera Hegerová, Marta Ličková, Eva Kollárová, Vladimír Petrík, Aňa Ostrihoňová
Distribútor/práva: Febiofest 2016
Premiéra SR:
Cyklus: filmy

portál navstevnik.sk PREMIETACIE ČASY A REZERVÁCIE 


Prekladateľka, ktorá sa nestratila v preklade, ale v dobe normalizácie. Zora Jesenská (1909 – 1972) bola nielen prekladateľka, ale aj redaktorka, spisovateľka a literárna kritička. Zaoberala sa predovšetkým teóriou a kritikou prekladu. Vynikla v umeleckom preklade ruskej (Čechov, Šolochov, Dostojevskij), anglickej (Shakespeare), francúzskej, bulharskej a nemeckej literatúry. Za preklady zo slovanských jazykov získala Cenu Janka Jesenského a neskôr národnú cenu za preklad diel Vojna a mier a Tichý Don. V roku 1967 jej udelili titul zaslúžilá umelkyňa. V roku 1968 sa výrazne angažovala, čo spôsobilo, že bola medzi prvými prenasledovanými intelektuálmi. Jej prednosťou i prekliatím bol celoživotný zápas o ideály jazyka a morálky spoločnosti. Konfrontáciu s krutou realitou niesla hrdo a statočne.

-


aktualizované: 13.07.2016


Audiovizuálny fondDigitalizáciu Kina Lumière finančne podporil Audiovizuálny fond, kinosály K1 a K2 v rámci komplexného projektu realizovaného vďaka finančnej podpore predsedu vlády Slovenskej republiky.