KINO LUMIERE, Špitálska 4, 811 08 Bratislava




Príbeh hriechu

Dzieje grzechu ▪ hraný ▪ 1975 ▪ Poľsko ▪ 130´ ▪ OV ▪ MP


Réžia: Walerian Borowczyk
Scenár: Walerian Borowczyk
Kamera: Zygmunt Samosiuk
Hrajú: Grażyna Długołęcka, Jerzy Zelnik, Olgierd Łukaszewicz, Roman Wilhelmi, Marek Walczewski, Karolina Lubieńska, Zbigniew Zapasiewicz
Distribútor/práva: Febiofest 2016
Premiéra SR:
Cyklus: filmy

portál navstevnik.sk PREMIETACIE ČASY A REZERVÁCIE 


Ako predfilm bude uvedená krátka snímka Fonograf. Adaptácia románu pozitivistického autora Stefana Żeromského je jediným Borowczykovým poľským hraným dlhometrážnym filmom. Debutujúca Grażyna Długołęcka stvárňuje na záhubu odsúdenú Ewu Pobratyńskú, ktorú vášeň pre ženatého študenta antropológie povodí po Európe na začiatku 20. storočia. Borowczyk vo svojom najvášnivejšom filme vrhá kritický pohľad na pokrytectvo katolíckej cirkvi. Príbeh hriechu je delirická melodráma, ktorá dosahuje takmer surrealistické polohy. Prakticky celý film je snímaný ručnou kamerou majstrovského kameramana Zygmunta Samosiuka (vo filme sa mihne aj v cameo úlohe s Borowczykom v závese). Vo filme je bravúrnym spôsobom využitý Mendelssohnov husľový koncert. Príbeh hriechu zaznamenal úspech u kritiky aj komerčný úspech doma i v zahraničí a bol oficiálnym zástupcom Poľska na festivale v Cannes v roku 1975.

-


aktualizované: 13.07.2016


Audiovizuálny fondDigitalizáciu Kina Lumière finančne podporil Audiovizuálny fond, kinosály K1 a K2 v rámci komplexného projektu realizovaného vďaka finančnej podpore predsedu vlády Slovenskej republiky.