KINO LUMIERE, Špitálska 4, 811 08 Bratislava




Oheň na mori

Fuocoammare ▪ dokument ▪ 2016 ▪ Taliansko/Francúzsko ▪ 108´ ▪ OV (ang. + tal.) + ST (cz) ▪ MP 15


Réžia: Gianfranco Rosi
Scenár: Gianfranco Rosi , Carla Cattani
Kamera: Gianfranco Rosi
Hrajú: -
Distribútor/práva: ASFK
Premiéra SR: 20.10.2016
Cyklus: filmy

portál navstevnik.sk PREMIETACIE ČASY A REZERVÁCIE 


Dokument ukazuje život na talianskom ostrove Lampedusa, ktorý sa nachádza asi 200 km od južného pobrežia Talianska. V posledných rokoch sa spája najmä s migračnou krízou. Pre jeho polohu sa z neho stala vstupná brána pre tisícky migrantov z Afriky a Blízkeho Východu, ktorí chcú nájsť v Európe lepší život. Režisér Gianfranco Rosi strávil na tomto ostrove niekoľko mesiacov, zachytil jeho históriu, kultúry a aktuálnu každodennú realitu života na ostrove, ako aj cestu migrantov na malých člnoch v katastrofálnych podmienkach. Lampadusa má 6000 obyvateľov, každý týždeň sa však na ňom vylodia stovky migrantov.

predfilm: SUPERBIA

Superbia, Česko / Maďarsko / Slovensko, 2016, far., 15 min

Réžia+scenár+animácia: Luca Tóth

V krajine Superbia rozdeľujú spoločnosť prísne pravidlá na mužskú a ženskú. Delí ich Mliečna rieka pochádzajúca z Božskej kravy. Rôzne zvyky a spôsoby odsudzujú navzájom obe pohlavia. Na jednej strane stoja silné a bojovné ženy, na strane druhej slušní a jemní muži. Príbeh sleduje tri hlavné postavy. Muža a ženu, ktorí si k sebe hľadajú cestu napriek všetkým strastiam, pričom ich počínanie vyvolá kultúrnu revolúciu. Treťou a najdôležitejšou postavou je žena, ktorá sa nechce prispôsobiť a prichádzajúce nové obdobie odmieta.


aktualizované: 28.09.2016


Audiovizuálny fondDigitalizáciu Kina Lumière finančne podporil Audiovizuálny fond, kinosály K1 a K2 v rámci komplexného projektu realizovaného vďaka finančnej podpore predsedu vlády Slovenskej republiky.