KINO LUMIERE, Špitálska 4, 811 08 Bratislava




Môj kráľ

Mon roi ▪ komediálna dráma ▪ 2014 ▪ Francúzsko ▪ 125´ ▪ OV (fran.) + ST (cz) ▪ MP 12


Réžia: Maïwenn
Scenár: Simon Jacquet
Kamera: Claire Mathon
Hrajú: Emmanuelle Bercot, Vincent Cassel, Louis Garrel, Isild Le Besco, Maïwenn
Distribútor/práva: Film Europe
Premiéra SR: 10.03.2016
Cyklus: filmy

portál navstevnik.sk PREMIETACIE ČASY A REZERVÁCIE 


Emocionálna dráma, odohrávajúca sa v priebehu niekoľkých rokov, zachytáva komplikovanú a deštruktívnu povahu vzťahu medzi mužom a ženou. Tony je po vážnej lyžiarskej nehode prijatá do rehabilitačného centra. Závislá na starostlivosti zdravotníckeho personálu a liekoch proti bolesti, využíva nečakane nadobudnutý čas k spätnému pohľadu na turbulentný románik s mužom menom Georgio. Kto je vlastne ten muž, ktorého tak hlboko milovala? Ako mohla dovoliť sama sebe prepadnúť takej dusivej a deštruktívnej vášni? Pred Tony stojí ťažký a dlhý proces vnútorného i vonkajšieho hojenia...

O režisérke: Už vo svojom krátkometrážnom debute I'm an actrice (2004) francúzska herečka, scenáristka a režisérka Maïwenn - ktorá sa kvôli problematickým vzťahom s rodičmi zriekla svojho priezviska - účtovala s mnohými traumami prinesenými z rodinného i profesionálneho života. Svoje rané koketérie s dokumentárnymi postupmi vo veľmi osobných filmoch Odpusť (2006) a Herečky na scénu! (2009) dotiahla k doterajšiemu zenitu vo filme Polisse, ktorý je originálnou poctou cinéma vérité a v roku 2011 získal na festivale v Cannes Cenu poroty . Na svoj realistický policajný príbeh, zasadený do prostredia jednotky čeliacej kriminalite páchanej na ďeťoch, teraz nadväzuje (melo)drámou Môj kráľ, s ktorým sa zároveň vracia do hlavnej canneskej suťaže.

Ocenenia: Cena za najlepší ženský herecký výkon, Cannes 2015 (Emmanuelle Bercot)

Napísali o filme:

„Energická romanca , prekypujúca vášňou a humorom.“ (Robbie Collin, The Telegraph)

„Je úplne jasné, že Maïwenn má čo povedať – a konečne našla aj čistý, silný štýl, s ktorým sa jej darí vyjadriť svoje myšlienky .“ (Peter Debruge, Variety)

„Je to radosť, tráviť čas v spoločnosti týchto postáv.“ (Leslie Felperin, The Hollywood Reporter)


 


aktualizované: 02.04.2016


Audiovizuálny fondDigitalizáciu Kina Lumière finančne podporil Audiovizuálny fond, kinosály K1 a K2 v rámci komplexného projektu realizovaného vďaka finančnej podpore predsedu vlády Slovenskej republiky.