KINO LUMIERE, Špitálska 4, 811 08 Bratislava




Mallory

Mallory ▪ dokument ▪ 2015 ▪ ČR ▪ 101´ ▪ OV (cz) ▪ MP 12


Réžia: Helena Třeštíková
Scenár: Helena Třeštíková
Kamera: David Cysař, Vlastimil Hamerník, Jiří Chod
Hrajú: -
Distribútor/práva: ASFK
Premiéra SR: 16.03.2016
Cyklus: filmy

portál navstevnik.sk PREMIETACIE ČASY A REZERVÁCIE 


13 rokov na ceste zo dna v dokumentárnom filme Heleny Třeštíkovej. Po unikátnych časozberných dokumentoch Marcela, René a Katka prichádza dokumentaristka Helena Třeštíková s novým filmom, v ktorom 13 rokov sleduje hlavnú hrdinku Mallory, ktorá sa po ťažkých životných peripetiách odhodlane snaží vrátiť do bežného života. Život sa s ňou nemaznal, ona sa však po narodení syna dokázala vymaniť z drogovej závislosti a zvládla aj obdobie, kedy sa ocitla s dieťaťom na ulici a žila ako bezdomovec. Mallory dnes na strednej odbornej škole študuje odbor Sociálna činnosť a svoje uplatnenie nakoniec našla v pomáhaní tým, ktorých život pozná najlepšie – ľuďom na okraji spoločnosti. Film Mallory je tak okrem iného filmom o nádeji, že každý ma šancu zmeniť svoj život.

Helena Třeštíková (1949)

Vyštudovala FAMU, odbor réžia dokumentárneho filmu. Od roku 1974 nakrútila viac ako 50 dokumentárnych filmov, väčšinou na tému medziľudských vzťahov a rôznych sociálnych problémov. Postupom času sa špecializovala na metódu tzv. „zberného nakrúcania“ - sledovania ľudských osudov v dlhšom časovom úseku. Výsledkom bol šesťdielny cyklus pre televíziu Manželské etudy (1987) a dva celovečerné dokumentárne filmy Z lásky (1987) a Hledání cest (1988). V roku 1991 Třeštíková založila spolu s kolegami filmármi a sociológmi nadáciu Film a sociologie. V rokoch 1994-96 natočila niekoľko portrétov zaujímavých osobností pre cyklus Gen, Genus a VIP (Tomáš Halík, Olbram Zoubek, Lída Rakušanová, Jiřina Šiklová, Karel Čáslavský, Jiří Rückl). V roku 1994 Třeštíková založila spolu so svojim manželom publicistom Michaelem Třeštíkem nadáciu Člověk a čas, ktorá sa špecializuje na časozberné projekty a na filmy, ktoré reflektujú čas, jeho plynutie a zmeny, ktoré prináša (Sladké století, Lidé, mám vás rád!, Carmen story, Určitý způsob štěstí, Hitler, Stalin a já). V roku 2001 dokončila prvú časť voľného cyklu časozberných filmov Ženy na přelomu tisíciletí (portréty Dagmar Peckovej, Báry Basikovej, mladej narkomanky Katky a rómskej intelektuálky Jarmily Balážovej a ďalších). Venuje sa tiež problematike drogovej závislosti (Ženy a drogy, drogy a ženy, V pasti a stále v pasti). V januári roku 2007 sa stala na krátku dobu ministerkou kultúry vlády Českej republiky. V posledných rokoch spolupracuje s producentskou spoločnosťou Negativ, ktorá uviedla do českých kín postupne celú trilógiu časozberných dokumentov Marcela (2006), René (2008) a Katka (2009). Jednotlivé filmy získali celý rad ocenení na čele s Európskou filmovou cenou (pre film René v roku 2008), cenou Český lev pre film Katka a mnohých ďalších ocenení z popredných svetových festivalov.

 


aktualizované: 07.04.2016


Audiovizuálny fondDigitalizáciu Kina Lumière finančne podporil Audiovizuálny fond, kinosály K1 a K2 v rámci komplexného projektu realizovaného vďaka finančnej podpore predsedu vlády Slovenskej republiky.