KINO LUMIERE, Špitálska 4, 811 08 Bratislava




Kukuričný ostrov

Simindis kundzuli | (სიმინდის კუნძული) ▪ dráma ▪ 2014 ▪ Gruzínsko/Nemecko/Francúzsko/ČR/Kazachstan ▪ 100´ ▪ OV (abch., gruz., rus.) + ST (cz) ▪ MP 12


Réžia: George Ovashvili
Scenár: Nugzar Shataidze, George Ovashvili, Roelof Jan Minneboo
Kamera: Elemer Ragalyi
Hrajú: Ilyas Salman, Mariam Buturishvili, Irakli Samushia, Tamer levent
Distribútor/práva: Ars Poetica
Premiéra SR: 12.02.2015
Cyklus: filmy

portál navstevnik.sk PREMIETACIE ČASY A REZERVÁCIE 

20.11.2016 18:00


Poetický film, nakrútený na 35mm filmový materiál prináša jednoduchý príbeh – metaforickú filmovú báseň. Rieka Inguri je prirodzenou hranicou, ktorá rozdeľuje Gruzínsko a Abcházsko. Po jednej z jarných záplav sa uprostred jej toku utvorí ostrovček, ako stvorený pre pestovanie kukurice. Je o tom presvedčený najmä starý roľník, ktorého tvár sa podobá krajine, po ktorej desiatky rokov chodí… Príbeh sa začína, keď si starý abcházsky farmár na ostrove postaví chatrč. Žije v nej so svojou mladučkou vnučkou. Tak ako zreje kukurica, dospieva aj dievčina a blíži sa neodvratná konfrontácia s kolobehom života mimo ostrova.

Vybrané ocenenia: Krištáľový glóbus a cena Ekumenickej poroty 49. MFF Karlove Vary.

Režisér o filme: „Mám na Abcházsko veľa krásnych spomienok. S kamarátmi sme často trávili leto na pobreží abcházskeho Čierneho mora. Boli to časy naplnené šťastím. Jedného dňa v auguste 1992 k nám však prišiel muž so zbraňou a povedal: „Musíte opustiť krajinu, ste Gruzínci. Začala vojna.“ Svoje domovy bolo nútených opustiť 250 tisíc etnických Gruzíncov, ktorí žili v Abcházsku. Nad naším filmovým táborom vialo trinásť rôznych vlajok. Hovorilo sa tam trinástimi jazykmi. Výsledkom je jedinečný a univerzální jazyk: film. Myslím, že rôznorodosť nášho štábu len podčiarkla univerzálnosť témy.”

GEORGIJ OVAŠVILI
(1963, Mccheta, SSSR) vyštudoval Gruzínsky štátny filmový a divadelný inštitút (1996) a hollywoodsku pobočku Newyorskej filmovej akadémie (2006). Venuje sa súčasne dokumentárnej a hranej filmovej tvorbe, ktorú si často sám produkuje. Nakrútil niekoľko pozoruhodných krátkych filmov; za snímku Mzeris Doneze získal ocenenie na Berlinale 2005 a na festivale v Odense. V roku 2009 bol v súťažnej sekcii Na východ od Západu MFF Karlove Vary uvedený jeho celovečerný debut Druhý breh (2008), ktorý zozbieral takmer päťdesiat cien a bol nominovaný na Európsky objav roku podľa Európskej filmovej akadémie.

 

 


aktualizované: 11.10.2016


Audiovizuálny fondDigitalizáciu Kina Lumière finančne podporil Audiovizuálny fond, kinosály K1 a K2 v rámci komplexného projektu realizovaného vďaka finančnej podpore predsedu vlády Slovenskej republiky.