KINO LUMIERE, Špitálska 4, 811 08 Bratislava




Koza

Koza ▪ dráma ▪ 2015 ▪ SR/ČR ▪ 75´ ▪ OV (sk) ▪ MP 12


Réžia: Ivan Ostrochovský
Scenár: Marek Leščák, Ivan Ostrochovský
Kamera: Martin Kollár
Hrajú: Peter Baláž, Zvonko Lakčević, Ján Franek
Distribútor/práva: ASFK
Premiéra SR: 10.09.2015
Cyklus: filmy

portál navstevnik.sk PREMIETACIE ČASY A REZERVÁCIE 


Pred dvadsiatimi rokmi reprezentoval Slovensko na olympiáde v Atlante. Dnes žije Peter Baláž, prezývaný Koza, so svojou ženou Mišou a dieťaťom na hranici chudoby. Miša nečakane otehotnie a chce si nechať dieťa zobrať. Koza ju od toho odhovára. A tak sa po rokoch bez tréningov rozhodne starnúci olympijský boxer na invalidnom dôchodku za vidinou zárobku vyraziť na cestu za svojou poslednou prehrou. So svojim manažérom Zvonkom sa vydávajú na „turné“ naprieč Európou, v ktorom nejde o víťazstvá, ale o to, koľko úderov dokáže Koza zvládnuť. V úlohe Kozovho trénera sa predstaví bronzový medailista z olympijských hier v Moskve Ján Franek.

Vybrané ocenenia: Festival Vilnius Kino Pavasaris: Cena za najlepší film v súťaži Nová Európa - Nové mená a Cena Medzinárodnej konfederácie artových kín C.I.C.A.E. , Festival goEast / Wiesbaden: Cena za najlepšiu réžiu a Cena FIPRESCI, Festival Neisse / Görlitz: Cena za Najlepší film, Festival IndieLisboa: Zvláštne uznanie TVCine & Séries od poroty filmových blogerov

Ivan Ostrochovský
Magisterské štúdium absolvoval na FTF VŠMU na Katedre dokumentárnej tvorby (Mgr.Art.), pokračoval doktorandúrou na Katedre audiovizuálnych štúdií (Artd.). Je spolumajiteľ spoločnosti SENTIMENTALFILM a PUNKCHART FILMS. Režisér filmov Menšie zlo (2005), ktorý získal prémiu SFZ, ÚSTT a Literárneho fondu v kategórii Filmová a televízna dokumentárna tvorba, Vietor (2004), ktorému bola udelená cena Ekotopfilmu, dokumentárneho filmu Ilja (2010), za ktorý získal Cenu Vojtecha Jasného a IGRIC 2011. Koproducent filmu Až do mesta Aš (2012) Ivety Grófovej (otvárací film sekcie Na východ od západu, MFF Karlove Vary 2012). Jeho celovečerný režijný debut Zamatoví teroristi, ktorý spolurežíroval s Pavlom Pekarčíkom a Petrom Kerekesom, získal na MFF Karlove Vary 2013 Cenu Fedeora. Film bol v medzinárodnej premiére uvedený na 64. MFF Berlín v sekcii Fórum, odkiaľ si odniesol cenu čitateľov denníka Der Tagesspiegel.

 

Súčasný slovenský hraný film

Pokiaľ je začiatkom 21. storočia možné s trochou odvahy slovenskú kinematografiu stotožniť s tvorbou Martina Šulíka, v roku 2009 vzniká kľúčová inštitúcia Audiovizuálny fond, ktorá vytvorila platformu pre opätovné oživenie pravidelnej kinematografickej prevádzky na Slovensku po rokoch tvorivej nemohúcnosti. Najsilnejším hlasom po roku 2009 hlásiacim sa o slovo je skupina mladých dokumentaristov, ktorí tvoria umelecky najsilnejšiu a najinvenčnejšiu zložku v kinematografii. Postupom času sa mladí dokumentaristi osmeľujú preniknúť aj do hranej tvorby.


aktualizované: 18.05.2016


Audiovizuálny fondDigitalizáciu Kina Lumière finančne podporil Audiovizuálny fond, kinosály K1 a K2 v rámci komplexného projektu realizovaného vďaka finančnej podpore predsedu vlády Slovenskej republiky.