KINO LUMIERE, Špitálska 4, 811 08 Bratislava




Imaginárne lásky

Les amours imaginaires ▪ melodráma ▪ 2010 ▪ Kanada ▪ 97´ ▪ OV (fran.) + ST ▪ MP 15


Réžia: Xavier Dolan
Scenár: Xavier Dolan
Kamera: Stéphanie Weber-Biron
Hrajú: Monia Chokri, Niels Schneider, Xavier Dolan, Anne Dorval, Anne-Èlisabeth Bosse
Distribútor/práva: ASFK
Premiéra SR: 02.06.2011
Cyklus: filmy

portál navstevnik.sk PREMIETACIE ČASY A REZERVÁCIE 


Imaginárne lásky sú melancholickým (zároveň však iróniou nasiaknutým) príspevkom k téme zamilovanosti a neopätovanej lásky. Zatajované veľké očakávania, neovládateľná túžba, elektrizujúca radosť v kombinácii s prísnou sebakontrolou, neistotou a obavami, to všetko priam hmatateľne sála z poeticky vyrozprávaného príbehu priateľov Francisa a Marie, ktorých emocionálnu rovnováhu i vzájomné kamarátstvo zásadne naruší stretnutie s anticky krásnym Nicolasom. Film uvádzame ako "dvojičku" k novému Dolanovmu filmu Mami!

Francis a Marie sú blízki priatelia. Jedného dňa sa zoznámia s Nicolasom, mladíkom z vidieka, ktorý práve pricestoval do mesta. Nasleduje jedna katastrofálna schôdzka za druhou. Bez ohľadu na to, či sa odohrajú v skutočnosti alebo len v predstavách, ani jedna nedopadne dobre a Francis i Marie sú čoraz posadnutejší predmetom ich túžob. Čím náruživejšie súperia o priazeň nového kamaráta, tým hlbšie trhliny jatria ich kedysi neotrasiteľné priateľstvo. Imaginárne lásky, druhý film Xaviera Dolana je štúdiou zaľúbenosti - sledujeme v ňom všetky štádiá typického milostného príbehu, na začiatku je zoznámenie a na konci slzy. Film na pozadí jednoduchej zápletky odhaľuje celú paletu fáz lásky a jej subjektívneho vnímania - rozpútané vášne, očakávanie, zmätok, poníženie a nakoniec samotu.

Dolan svojim špecifickým imaginatívnym štýlom čiastočne odkazuje k tvorbe Wong Kar-waia, čo sa prejavuje predovšetkým v magickej práci s hudbou a spomalenými zábermi.

Film bol s úspechom uvedený v sekcii Un certain regard na MFF v Cannes 2010.


aktualizované: 26.01.2016


Audiovizuálny fondDigitalizáciu Kina Lumière finančne podporil Audiovizuálny fond, kinosály K1 a K2 v rámci komplexného projektu realizovaného vďaka finančnej podpore predsedu vlády Slovenskej republiky.