KINO LUMIERE, Špitálska 4, 811 08 Bratislava




Fénix

Phoenix ▪ Dráma ▪ 2014 ▪ Nemecko/Poľsko ▪ 98´ ▪ OV (nem. + ang.) + ST (cz) ▪ MP 15


Réžia: Christian Petzold
Scenár: Christian Petzold, Harun Farocki
Kamera: Hans Fromm
Hrajú: Nina Hoss, Ronald Zehrfeld, Nina Kunzendorf
Distribútor/práva: ASFK
Premiéra SR: 01.10.2015
Cyklus: filmy

portál navstevnik.sk PREMIETACIE ČASY A REZERVÁCIE 


Jún 1945. Domov do Berlína sa vracia zranená a zjazvená Nelly, ktorá prežila Osvienčim. Spoločnosť jej robí Lene, zamestnankyňa Židovskej agentúry a Nellyina kamarátka z predvojnového obdobia. Nelly sa ešte úplne nezotavila po operácii tváre a navzdory Leniným varovaniam sa vydáva hľadať svojho manžela Johnnyho, životnú lásku, ktorý ju odmietol opustiť a dlho ju chránil pred prenasledovaním nacistov. Nellyina rodina zahynula počas holokaustu a Johnny je presvedčený, že neprežila ani jeho manželka. Keď ho Nelly konečne nájde, Johnny netuší, že ide o jeho manželku a vidí v nej len ženu, ktorá sa na Nelly podobá. Avšak v nádeji, že tak získa dedičstvo jej rodiny, navrhuje Nelly, aby na seba vzala identitu jeho zosnulej ženy. Nelly súhlasí a ujíma sa úlohy seba samej. Chce zistiť, či ju Johnny miloval aj to, či ju zradil. A chce svoj niekdajší život späť. Sugestívna snímka nemeckého režiséra Christiana Petzolda odkazuje ku klasickým filmom noir a jeho napätie postupne graduje prostredníctvom strhujúceho výkonu Niny Hoss.

Christian Petzold (1960)

Študoval nemčinu a divadelnú vedu na Freie Universität Berlin, potom v rokoch 1988 až 1994 filmovú réžiu na DFFB (Nemecká filmová a televízna akadémia Berlín). Toto štúdium bolo dôležité pre stretnutia s ďalšími tvorcami, ktorých neskôr kritici pomenovali ako režisérov tzv. berlínskej školy. Petzold inklinoval k jej štýlu predovšetkým vo svojich prvých snímkach Vnútorná istota (Die Innere Sicherheit, 2000), Mŕtvy muž (Toter Mann, 2001) a Strašidlá (Gespenster, 2005). Pre Petzoldov umelecký vývoj bol kľúčovou osobnosťou nedávno zosnulý experimentálny filmár Harun Farocki, ktorému robil Petzold asistenta hneď pri niekoľkých projektoch. Nezastupiteľné miesto v Petzoldovej tvorbe zastáva herečka Nina Hoss, ktorá sa objavila v hlavnej úlohe hneď v piatich jeho filmoch (Wolfsburg, Yella, Jerichow, Barbara, Fénix) a ktorej tvár a herectvo sa stali jedným z kľúčových vyjadrovacích prostriedkov Petzoldových filmov. Niektorí kritici dokonca prirovnávajú spojenie Petzold – Hoss k osudovým prepojeniam na osi režisér – herečka v súčasnom svetovom filme, ako je napríklad dvojica Lars von Trier a Charlotte Gainsbourg. Christian Petzold je neúnavným zberateľom nemeckých ocenení a jeho snímky sa pravidelne uvádzajú na Berlinale (Wolfsburg – Cena FIPRESCI v sekcii Panorama, Yella – Strieborný medveď pre Ninu Hoss, Barbara – Strieborný medveď za réžiu).

Ocenenia

Cena FIPRESCI na MFF San Sebastián, Cena SIGNIS – zvláštne uznanie na MFF Hong Kong, Nemecké filmové ceny – Zlatí filmová cena pre najlepšiu herečku vo vedľajšej úlohe (N.Kunzendorf)


aktualizované: 20.12.2016


Audiovizuálny fondDigitalizáciu Kina Lumière finančne podporil Audiovizuálny fond, kinosály K1 a K2 v rámci komplexného projektu realizovaného vďaka finančnej podpore predsedu vlády Slovenskej republiky.