KINO LUMIERE, Špitálska 4, 811 08 Bratislava




Farby piesku

Farby piesku ▪ dokument ▪ 2015 ▪ SR/ČR ▪ 80´ ▪ OV (sk) ▪ MP 15


Réžia: Ladislav Kaboš
Scenár: Ladislav Kaboš
Kamera: Ladislav Kaboš
Hrajú: Ľubica El Malaheg a jej líbyjská rodina
Distribútor/práva: Media Film
Premiéra SR: 16.09.2015
Cyklus: filmy

portál navstevnik.sk PREMIETACIE ČASY A REZERVÁCIE 

13.04.2016 17:30


Časozberný dokument L. Kaboša rozpráva drámu života a smrti slovenskej zdravotnej sestry, ktorá sa pred 20 rokmi zamilovala do líbyjského chirurga, vydala sa do Líbye, konvertovala k islamu, ovdovela a zostala v moslimskom svete s dvomi deťmi. V roku 2011 sa ocitla uprostred občianskej vojny v obkľúčenej Misurate. Ako vedúca ÁRA nemala svedomie opustiť zranených a zomierajúcich. Počas bombardovania, po niekoľkých mesiacoch utiekla „z pekla na zemi“. Vzápätí sa znovu vracia do Líbye a rozhodne sa ďalej pomáhať raneným v americkej poľnej nemocnici IMC (International Medical Corps.) pri meste Syrta, kde sa odohrá posledný boj. Jej osudy sleduje režisér pred vypuknutím tzv. Arabskej jari, uprostred vojnových konfliktov, aj po vojne, keď sa Líbya prepadá do chaosu - až do jesene 2014. Umožňuje divákom „ukázať vojnu autenticky cez konkrétny príbeh človeka“, nahliadnuť do sveta islamu, myslenia moslimov a zamyslieť sa nad hierarchiou najdôležitejších hodnôt života.

-

Slovenská zdravotná sestra Ľuba El Malaheg nás zoznamuje s Líbyou za vlády Muammara al-Kaddáfího, v čase občianskej vojny a po vojne. Ako človek, ktorý konvertoval na islam, sa dnes ocitá na hranici dvoch svetov. Ani v jednom už nie je doma.
Recenziu filmu v časopise Film.sk si môžete prečítať tu.


aktualizované: 07.04.2016


Audiovizuálny fondDigitalizáciu Kina Lumière finančne podporil Audiovizuálny fond, kinosály K1 a K2 v rámci komplexného projektu realizovaného vďaka finančnej podpore predsedu vlády Slovenskej republiky.