KINO LUMIERE, Špitálska 4, 811 08 Bratislava




Divoké historky

Relatos salvajes ▪ čierna komédia ▪ 2014 ▪ Argentína/Španielsko ▪ 122´ ▪ OV (špan.) + ST (cz) ▪ MP 12


Réžia: Damián Szifron
Scenár: Damián Szifron
Kamera: Javier Julia
Hrajú: Rita Cortese, Julieta Zylberberg, Erica Rivas, Oscar Martínez, Darío Grandinetti, Leonardo Sbaraglia
Distribútor/práva: ASFK
Premiéra SR: 19.02.2015
Cyklus: filmy

portál navstevnik.sk PREMIETACIE ČASY A REZERVÁCIE 


Každému raz rupnú nervy... alebo šesť divokých historiek, ktoré spája téma pomsty a drobných i väčších nespravodlivostí či krívd. Túto výnimočnú čiernu komédiu koprodukovali bratia Almodóvarovci a priniesli do kín film o tom, že nervy raz môžu rupnúť naozaj každému. Pocity hnevu sú v ňom vyobrazené univerzálne, rovnako ako uvoľňujúci účinok smiechu, ktorý sa dostaví pri každom zo šiestich prekvapivých rozuzlení. Bystro vystavaná spoločenská kritika, pri ktorej sa divák z chuti nasmeje, aj keď vie, že za všetkým predsa len stojí krutá pravda. V Divokých historkách sa stretávajú uznávaní herci, ktorí spolu doteraz na striebornom plátne spoločne neúčinkovali, herci z nezávislých filmov, alternatívneho divadla a televízie.

Režisér o filme: „Rozprávanie príbehu pre mňa znamenalo akt oslobodenia. Tieto historky sa vyrojili z najnespútanejších zákutí mojej predstavivosti. Pracoval som na iných projektoch a často ma deprimovalo, že divoké historky nebolo možné realizovať. Začal som písať poviedky, v ktorých som vyjadroval vlastnú frustráciu z rôznych vecí. Keď ich už bolo na jeden zväzok, napadlo mi, že ich spája niekoľko spoločných tém, ktoré im dodávajú jednotnosť a konzistenciu: všetky boli o katarzii, pomste, a o deštrukcii. A o neodolateľnej rozkoši zo straty sebaovládania... Západnú kapitalistickú spoločnosť často vnímam ako neviditeľnú klietku, ktorá ochromuje našu citlivosť a kriví medziľudské vzťahy. Divoké historky predstavujú skupinu ľudí, ktorí v takejto klietke žijú, bez toho, aby si uvedomovali jej existenciu. No v momente, kedy by väčšina z nás problém potlačila alebo pretavila do depresie sa títo ľudia rozbehnú na plné obrátky.“

Režisér

DAMIÁN SZIFRON
Narodil sa 9. 7. 1975 v Ramos Mejía v provincii Buenos Aires. Študoval mediálne štúdiá na strednej škole ORT (filmovú teóriu). Absolvoval štúdium na Universidad del Cine v Buenos Aires. V rokoch 2002-2003 produkoval, písal a režíroval dve série úspešného seriálu Los Simuladores. Medzinárodné práva kúpila Sony International a uviedla seriál v Mexiku, Chile, Rusku a Španielsku. V roku 2003 predstavil na festivale Mar del Plata svoj prvý film – čiernu komédiu Fondo del mar. Vyhral cenu Silver Ombú za najlepší latinskoamerický film, cenu FIPRESCI, zvláštne uznanie poroty na festivale v San Sebastian, cenu kritikov na Filmovom festivale latinskoamerických filmov v Toulouse, a ďalšie ocenenia. V roku 2005 napísal a režíroval film Tiempo de Valientes - policajnú komédiu, ktorú ospevovali kritici a stala sa diváckym hitom v Argentíne, v Španielsku, a pozbierala niekoľko domácich a medzinárodných cien. V roku 2006 napísal a režíroval televízny seriál Hermanos & Detectives. V roku 2008 založil produkčnú spoločnosť Big Bang, ktorá vyvíja námety, formáty a scenáre. Po Divokých historkách chce Szifron nakrútiť milostný príbeh La pareja perfecta, ambiciózny scifi príbeh El extranjero a western v anglickom znení Little Bee.

Ocenenia

Vybrané ocenenia a nominácie: Cena divákov pre európsky film MFF San Sebastian; Cena divákov MFF Sarajevo; Cena divákov a cena pre najlepšiu herečku festival latinskoamerického filmu Biaritz; Cena divákov – festival filmov z Juhu - Oslo; 21 nominácií na argentínske národné filmové ceny; nominácia na Zlatú Palmu MFF Cannes 2014.


aktualizované: 04.02.2016


Audiovizuálny fondDigitalizáciu Kina Lumière finančne podporil Audiovizuálny fond, kinosály K1 a K2 v rámci komplexného projektu realizovaného vďaka finančnej podpore predsedu vlády Slovenskej republiky.