KINO LUMIERE, Špitálska 4, 811 08 Bratislava




Ďaleko od ľudí

Loin des hommes ▪ dobrodružná dráma ▪ 2012 ▪ Francúzsko ▪ 102´ ▪ OV (fran., arab.) + ST (cz) ▪ MP 15


Réžia: David Oelhoffen
Scenár: David Oelhoffen, Antoine Lacomblez
Kamera: Guillaume Deffontaines
Hrajú: Viggo Mortensen, Reda Kateb, Antoine Laurent
Distribútor/práva: Film Europe
Premiéra SR: 12.05.2016
Cyklus: filmy

portál navstevnik.sk PREMIETACIE ČASY A REZERVÁCIE 

10.03.2016 20:00


Klasickým westernom inšpirovaná existenciálna dráma, ktorá rozpráva o ceste dvoch mužov na chrbte koní za slobodou. Alžírsko 1954. V období plnom nepokojov a násilia sa na cestu cez pohorie Atlas vydáva zvláštna dvojica mužov: dedinčan Mohamed (Reda Kateb), obvinený z vraždy a učiteľ európského pôvodu Daru (Viggo Mortensen), ktorého vybrali ako eskortný doprovod obvinineného k súdu. Prenasledovaní jazdcami, ktorí túžia po okamžitom treste pre Mohameda a pomstychtivými dedinčanmi, musia obaja muži čeliť guľkám, zúriacej vojne , zime a ďalším nebezpečenstvám, aby si vybojovali slobodu.

O režisérovi:

David Oelhoffen (1968) je francúzsky režisér a scenárista. Svoj debut Naše stretnutie (2007) predstavil na festivale v Cannes v rámci Týždňa kritiky, nový film, existenciálny „africký western“ Ďaleko od ľudí, bol minulý rok úspešne uvedený v rámci súťaže festivalu v Benátkach, odkiaľ si odniesol tri menšie ceny. Podobne ako v debute sa Oelhoffen aj v aktuálnom filme zameral na vzťah dvoch jedincov, ktorí si na počiatku príbehu nie sú rovní, ale vďaka narastajúcemu porozumeniu sa rovnováha síl nakoniec úplne zmení.

Ďaleko od ľudí je film inšpirovaný poviedkou Alberta Camusa „Hosť“, od ktorej sa ale v mnohom odchyľuje. Oelhoffen k tomu dodáva: „Od počiatku som cítil, že by to mal byť skôr univerzálny ako čisto francúzsky príbeh. Niečo ako western – stret dvoch chápaní spravodlivosti, rámcovaný nesmierne divokou a pôsobivou krajinou.“

 


aktualizované: 01.03.2016


Audiovizuálny fondDigitalizáciu Kina Lumière finančne podporil Audiovizuálny fond, kinosály K1 a K2 v rámci komplexného projektu realizovaného vďaka finančnej podpore predsedu vlády Slovenskej republiky.