KINO LUMIERE, Špitálska 4, 811 08 Bratislava




Čistič

Čistič ▪ dráma ▪ 2015 ▪ SR ▪ 94´ ▪ OV (sk) + AT ▪ MP 15


Réžia: Peter Bebjak
Scenár: Peter Bebjak, Peter Gašparík
Kamera: Martin Žiaran
Hrajú: Noël Czuczor, Rebeka Poláková, Kamil Kollárik, Éva Bandor, Jana Oľhová, Eugen Libezňuk
Distribútor/práva: Bonton Film
Premiéra SR: 15.10.2015
Cyklus: filmy

portál navstevnik.sk PREMIETACIE ČASY A REZERVÁCIE 

15.04.2016 22:00


V najnovšom filme výrazného slovenského režiséra Petra Bebjaka sa ocitneme vo svete Tomáša (Noël Czuczor), ktorého osamelý život tvorí striktné opakovanie rovnakých činností. Ako pracovník pohrebnej služby sa živí čistením miest, na ktorých skonali ľudia alebo domáce zvieratá. Jeho stereotypné dni naruší až nová záľuba, ktorú objaví, keď je okolnosťami prinútený zostať skrytý v dome zákazníkov aj po skončení svojej práce. Tomáš začína tajne sledovať životy pozostalých priamo z ich domácností a bizarnému koníčku prepadá čoraz viac a viac. Keď sa zamiluje, situácia sa mu nečakane vymkne spod kontroly.

Tomáš nie je veľmi spoločenský typ. Jeho vlastná minulosť rovnako ako jeho spôsob práce ho uzavreli do akejsi osamelej existenčnej slučky: do práce sa dostaví na zavolanie, vyčistí domácnosť, zvyčajne za neprítomnosti jej obyvateľov, po výkone preberie výplatu v hotovosti a odíde domov – čakať na ďalší telefonát. Tak sa stalo, že osobami, ktoré sú mu najbližšie, sú jeho susedia, ktorých komunikáciu chtiac-nechtiac počúva cez vetraciu šachtu. S vlastnou matkou udržiava takmer výhradne telefonický kontakt, pozostávajúcich z nie celkom úprimných konštatovaní, že sa obaja majú fajn.

Stereotyp Tomášových dní naruší zmätok v jednej z domácností, kde sa nešikovne ukryje a stane nepozorovaným svedkom rodinného života jej obyvateľov, na míle vzdialeného tomu, aký žije denne on sám. Z pozorovania cudzích životov sa postupne stane záľuba, zo záľuby vášeň a náplň Tomášových dní.

Keď sa vďaka práci dostane do bytu krásnej Kristíny (Rebeka Poláková) a jej pochybného brata Adama (Kamil Kollárik), rozhodne sa Tomáš porušiť svoje pravidlo jedinej návštevy a vrátiť sa opakovane na rovnaké miesto. S každou ďalšou návštevou spoznáva, že v tejto rodine nie je niečo v poriadku a pravdepodobne je len otázkou času, kedy bude musieť zasiahnuť...

----

Tomáš sa ako pracovník pohrebnej služby živí čistením miest, kde skonali ľudia alebo domáce zvieratá. Jeho stereotypné dni naruší až nová záľuba, ktorú objaví, keď ho okolnosti prinútia, aby zostal skrytý v dome zákazníkov aj po skončení práce. Tomáš začína tajne sledovať životy pozostalých priamo z ich domácností a tomuto bizarnému koníčku prepadá čoraz viac. Situácia sa mu vymkne spod kontroly, keď sa zamiluje a rozhodne odhaliť, aké tajomstvo skrýva jeho láska Kristína a jej pochybný starší brat.
Recenziu filmu v časopise Film.sk si môžete prečítať tu.

 


aktualizované: 23.03.2016


Audiovizuálny fondDigitalizáciu Kina Lumière finančne podporil Audiovizuálny fond, kinosály K1 a K2 v rámci komplexného projektu realizovaného vďaka finančnej podpore predsedu vlády Slovenskej republiky.