KINO LUMIERE, Špitálska 4, 811 08 Bratislava




Cena slávy

La rançon de la gloire ▪ komediálna dráma ▪ 2014 ▪ Francúzsko/Belgicko/Švajčiarsko ▪ 115´ ▪ OV (fran.) + ST (cz) ▪ MP 12


Réžia: Xavier Beauvois
Scenár: Xavier Beauvois, Etienne Comar
Kamera: Caroline Champetier
Hrajú: Benoît Poelvoorde, Roschdy Zem, Peter Coyote, Nadine Labaki, Chiara Mastroianni, Olivier Rabourdin
Distribútor/práva: Film Europe
Premiéra SR: 21.04.2016
Cyklus: filmy

portál navstevnik.sk PREMIETACIE ČASY A REZERVÁCIE 

13.03.2016 20:00


Film inšpirovaný skutočnými udalosťami rozpráva o jednom z najzvláštnejších únosov, ktoré sa kedy udiali – o únose Chaplinovej mŕtvoly vo švajčiarskom meste Vevey. Eddy má štyridsať, práve ho prepustili z väzenia a okrem toho, že patrí do čeľade drobných zlodejíčkov, nie je ničím zaujímavý. Jeho kamarát Osman býva v karavane, má šikovnú sedemročnú dcéru, ženu v nemocnici a žiadne peniaze, ktorými by rodinu zabezpečil. Keď Eddy v televízii uvidí reportáž o smrti Charlieho Chaplina, dostane brilantný nápad, ako vyriešiť neradostné vyhliadky všetkých zúčastnených. Otázkou je, či únos Chaplinovej rakvy nie je až príliš geniálny na to, aby ho pochopil i niekto iný.

O režisérovi: Xavier Beauvois je francúzsky herec, scenárista a režisér, ktorého filmy prevažne reflektujú naliehavé spoločenské problémy súčasného Francúzska. Debut Nord (1991) bol neúprosným pohľadom na rozvrátenú rodinu zo severu Francúzska, druhý film Nezabudni, že zomrieš (1995) pre zmenu kontroverzným obrazom života s chorobou AIDS. Beauvois v ňom úspešne skombinoval výrazné prvky svojej filmárskej kariéry – herecké aj scenáristické zručnosti a citlivú kameru dvornej spolupracovníčky Caroline Champetier (mj. Holy Motors). Film získal Cenu poroty na festivale v Cannes. Podobne úspešný bol i Beauvoisov film O bohoch a ľuďoch. Meditatívna dráma o skupine mníchov, ktorí žijú v marockom kláštore a drastickom konflikte pokojnej viery s islamským fundamentalizmom, si v roku 2010 odniesla z Cannes Veľkú cenu poroty. Je pomerne prekvapujúce, že po rade vážnych spoločenských tém (pre úplnosť ešte doplňme Beauvoisov policajný „procedurál“ Komisár z roku 2005) sa francúzsky filmár rozhodol v Cene slávy pre skôr odľahčenú tému. Aj v tomto filme, na ktorom sa autorsky podieľal scenárista Etienne Comar (Be2Can titul Môj kráľ), je však zrejmý decentný spoločenský presah a výrazný vizuálny rukopis Caroline Champetier.

Ocenenia: Nominácia na Zlatého leva, MFF Benátky 2014.

Napísali o filme:

„Vtipné a dojímavé.“ (Boyd van Hoeij, The Hollywood Reporter)

„Okúzľujúcií mix sociálneho realizmu a chaplinovských vrtochov.“ (Guy Lodge, Variety)

„Půvabná poklona môjmu otcovi.“ (Eugene Chaplin)

 


aktualizované: 01.03.2016


Audiovizuálny fondDigitalizáciu Kina Lumière finančne podporil Audiovizuálny fond, kinosály K1 a K2 v rámci komplexného projektu realizovaného vďaka finančnej podpore predsedu vlády Slovenskej republiky.