KINO LUMIERE, Špitálska 4, 811 08 Bratislava




Carol

Carol ▪ romantická dráma ▪ 2015 ▪ USA ▪ 118´ ▪ OV (ang.) + ST (cz) ▪ MP 15


Réžia: Todd Haynes
Scenár: Phyllis Nagy, knižná predloha: Patricia Highsmith
Kamera: Edward Lachman
Hrajú: Cate Blanchett, Rooney Mara, Kyle Chandler, Sarah Paulson, Jake Lacy
Distribútor/práva: Bonton Film
Premiéra SR: 10.03.2016
Cyklus: filmy

portál navstevnik.sk PREMIETACIE ČASY A REZERVÁCIE 


Milostná dráma o citovom vzplanutí a mileneckom vzťahu dvoch žien v atmosfére 50. rokov minulého storočia. Dobre situovaná a vždy elegantná dáma Carol (Cate Blanchett) sa v obchodnom dome zoznámi s mladou predavačkou (Rooney Mara). Lenže Carol je vydatá žena a matka a v Amerike 50. rokov bol vzťah dvoch žien spoločensky neprijateľný a postavený mimo zákon. Film vznikol na základe knihy Patricie Highsmith z roku 1952, ku ktorej autorstvu sa priznala až po takmer štyridsiatich rokoch.

„Film Carol chápe lásku ako to najnutnějšiu a zároveň najriskantnejšiu v živote.“ The Telegraph

Cate Blanchett a Rooney Mara podávajú životné herecké výkony v milostnej dráme Carol o citovom vzplanutí a následnom mileneckom vzťahu dvoch žien v atmosfére 50. rokov. V dobe, keď ich osudová a nekontrolovateľná láska znamenala porušenie zákona. Úchvatné kostýmy, výprava a New York päťdesiatych rokov povznášajú silný príbeh, emócie a zaujatie oboch hereckých hviezd, ktoré sa nebáli ani spoločných milostných scén.

„Bezpochyby jeden z najlepších filmov tohto roka“, píše Rolling Stone. „Úžasný film, presne a krásne vystavaný,“ nadchýna sa Vanity Fair. „Mimoriadny a jemne prelomový film, ktorý chápe lásku ako to najnutnejšie a zároveň najriskantnejšie v živote,“ The Telegraph. „Nádherne vykreslená a hlboko prežitá love story vás prekvapí a znepokojí,“ Variety. Popri nadšených recenziách zdobí Carol aj 6 nominácií na Oscara a 5 nominácií na Zlaté Glóbusy.

Cate Blanchett je filmovou hviezdou prvej triedy a na svojom konte má dvoch Oscarov. Rooney Mara sa preslávila intenzívnou rolou v thrilleri Muži, ktorí nenávidia ženy od Davida Finchera, v thrilleri Vedľajšie účinky či v originálnom snímku Ona. Rooney Mara sa s Cate Blanchett počas natáčania spriatelila a blízky vzťah im pomohol aj pri natáčaní spoločných milostných scén. Scény telefonovania väčšinou natáčajú herci samostatne, v prípade Carol však boli na scéne obe herečky a telefonické dialógy sú skutočné.


aktualizované: 11.03.2016


Audiovizuálny fondDigitalizáciu Kina Lumière finančne podporil Audiovizuálny fond, kinosály K1 a K2 v rámci komplexného projektu realizovaného vďaka finančnej podpore predsedu vlády Slovenskej republiky.