KINO LUMIERE, Špitálska 4, 811 08 Bratislava




Anton Srholec

Anton Srholec ▪ dokument ▪ 2015 ▪ SR ▪ 96´ ▪ OV (sk) ▪ MP 12


Réžia: Alena Čermáková
Scenár: Alena Čermáková
Kamera: Alena Čermáková
Hrajú: Anton Srholec
Distribútor/práva: ASFK
Premiéra SR: 06.10.2015
Cyklus: filmy

portál navstevnik.sk PREMIETACIE ČASY A REZERVÁCIE 

11.04.2016 15:00


Dokumentárny film o životnej ceste Antona Srholca, človeka, ktorý nikdy neopustil svoje zásady – milovať ľudí a Boha, napriek životným okolnostiam a bojovať za lepší svet uprostred pokazeného sveta.

Alena Čermáková

Vyštudovala na Vysokej škole múzických umení v Bratislave odbor filmová a televízna dokumentárna tvorba. K jej najznámejším snímkam patrí autorský autobiografický celovečerný film Vyvliekanie z vlastnej kože (1992) a autorský film Všetko je v nás (1999) o Františkovi Tugendliebovi, ktorý ju učil spev v rokoch 1983-1985. Práve od neho získala akreditáciu na vyučovanie techniky popového spevu jeho metódou. Slovenská verejnosť ju spoznala najmä vďaka jej účinkovaniu ako hlasovej pedagogičky v hudobnom projekte Slovensko hľadá SuperStar I, II a Môj najmilší hit. V roku (2002) vydala svoj debutový album Šansóny a iné piesne, ktorý do života uviedli Hana Hegerová a František Tugendlieb. Koncertuje doma i v zahraničí. V roku 2009 vydala francúzsko-nemecko-slovenský album Spievam ako dýcham , ktorý do života uviedol kňaz Anton Srholec. Momentálne pripravuje svoj nový album so svojím manželom Ivanom Čermákom, autorom, aranžérom a producentom všetkých jej piesní. Naspievala aj motívy radosti do filmu o Nicolasovi Wintonovi na hudbu manžela Ivana Čermáka pod názvom Sila ľudskosti (2002, réžia Matej Mináč) a Nickyho rodina (2011, réžia Matej Mináč).

-----

V našom tak trochu skazenom, popletenom, rýchlom a plytkom svete, chudobnom na nespochybniteľné osobnosti, je Anton Srholec pre mnohých ľudí čímsi ako Polárka pre starých moreplavcov – ukazuje smer na ceste životom, ktorú sám považuje za dôležitejšiu než to, čo sme dosiahli, získali, zarobili...
Rovnomenný film Aleny Čermákovej zachytáva životnú cestu Antona Srholca (1929 – 2016), človeka, ktorý nikdy neopustil svoje zásady – milovať ľudí a Boha aj napriek životným okolnostiam a bojovať za lepší svet.

Recenziu filmu v časopise Film.sk si môžete prečítať tu.


aktualizované: 23.03.2016


Audiovizuálny fondDigitalizáciu Kina Lumière finančne podporil Audiovizuálny fond, kinosály K1 a K2 v rámci komplexného projektu realizovaného vďaka finančnej podpore predsedu vlády Slovenskej republiky.