KINO LUMIERE, Špitálska 4, 811 08 Bratislava




Americká noc

La Nuit américaine ▪ François Truffaut ▪ 1973 ▪ Francúzsko ▪ 110´ ▪ OV (fran.) + ST (sk) ▪ MP 15 ▪ filmotéka



portál navstevnik.sk PREMIETACIE ČASY A REZERVÁCIE 

27.11.2014 18:00


Americká noc sa zameriava takpovediac na „remeselnú“ stránku vzniku filmov, tzv. sledujeme proces nakrúcania, aspoň niektoré triky, ktoré filmári využívajú na dosiahnutie svojich cieľov – želaných efektov, rozhodnutia, ktoré musia učiniť, väčšie či menšie pohromy, s ktorými sa musia vysporiadať. Truffaut vo svojom filme stvárnil postavu režiséra, čím sa mu podarilo vytvoriť dokonalý efekt tzv. mise en abyme. Ide o krásnu filmovú poctu kinematografii a ľuďom, ktorí sa jej s láskou venujú. Film získal Oscara za najlepší cudzojazyčný film.


Paradox autoreflexie nespočíva len v tom, že si divák uvedomil ilúziu predvádzaného deja, ale prechádza ešte hlbšie. Zobrazenie pravdy, že film je tvorivou činnosťou plnou trikov a inscenovania je práve tým, čo na diváka pôsobí ako scudzovací efekt. Naproti tomu scény, ktoré predvádzajú vymyslený dej a nezobrazujú prácu kamery, vťahujú diváka do vnútra filmu. Tematizáciu prítomnosti kamery, osvetľovacej a zvukovej techniky štúdií vníma divák síce ako pravdu, no predsa ako menej dôveryhodnú.

aktualizované: 23.01.2017


Audiovizuálny fondDigitalizáciu Kina Lumière finančne podporil Audiovizuálny fond, kinosály K1 a K2 v rámci komplexného projektu realizovaného vďaka finančnej podpore predsedu vlády Slovenskej republiky.