Kobylky IV

pásmo študentských filmov ▪ 2009-2013 ▪ krajiny ▪ 74´ ▪ slov. + AT ▪ MP 15

Originálny názov: Kobylky IV
Réžia: -
Scenár: -
Kamera: -
Hrajú: -
Distribútor/práva: Continental Film
Premiéra SR: 03.12.2013

online rezervácie a aktuálne premietacie časy - portál navstevnik.sk sa otvorí v novom okne


V bloku Kobylky IV vychádzajú na scénu v piatich študentských filmoch výrazné charaktery, o ktorých ste už buď počuli alebo si ich dobre zapamätáte. Netopierí muž (Arsy-Versy) a drsný taxikár (Trogár) vzbudzujú všetky možné reakcie - len nie tie všedné. So vzdorom sa stretávame každodenne, napriek tomu vopred nevieme, aký výsledok toto správanie prinesie - Pán Mrkva, Bird of Prey a Peter 7-2 ponúkajú netradičný komentár k tejto téme.

Bird of Prey (Peter Budinský, 2009) animovaný 4 min.
Film poukazuje na to ako ľudia reagujú na problémy. Ak sa ich priamo netýkajú, ich reakcia je iná ako keď problém musia riešiť na vlastnej koži.

Peter 7-2 (Csaba Molnár, 2011) hraný 15 min.
Krátky film o posledných siedmych hodinách života a o smrti ťažko pracujúceho obchodníka. Peter, od siedmej do druhej.

Pán Mrkva (Tomáš Danay, 2013) animovaný 10 min.
Plastelínový hrdina pán Mrkva zvádza boj o svoju slobodu proti mechanizovanému svetu továrne na zeleninu.

Trogár (Adam Felix, 2013) hraný 21 min.
Trogár je príbeh svojského nitrianskeho taxikára, ktorý si žije život po svojom - akoby "za jazdy". V piatich kapitolách sa zoznamujeme s jeho každodenným životom, prácou, prostredím a postavami, ktoré ho formujú. Nikto svoje mesto nepozná tak dobre, ako taxikár, kto ale pozná jeho?

Arsy Versy (Miro Remo, 2009) dokumentárny 24 min.
Film je životným príbehom matky a jej syna Luboša, ktorý otočil svet hore nohami. Ľuboš unikol zo sveta ľudí, aby žil v čo najväčšej symbióze s prírodou, odletel na planétu kde žijú len motýle - inteligentné bytosti. Svoju životnú energiu koncetrovanú s neuveriteľnou dávkou empatie vtesnáva do jeho amatérskej fotografickej a filmovej tvorby. Vrcholom jeho prírodnej fascinácie je jedinečný výskum netopierov. V komunikácií s fascinujúcim tvorom otočeným dolu hlavou sa pokúša o maximálne porozumenie medzi človekom a zvieraťom. Oporou v jeho bádaniach, ale i žovotnou oporou mu vždy bola jeho mama. Tá má však dnes cez 70 rokov a tak sa prirodzene obáva o budúcnosť svojho syna. "Čo s tým deckom ďalej bude?" vraví. Ľudia, ktorí ho "poznali", si mysleli, že je blázon, ale len dovtedy kým nevideli film ARSY-VERSY. Teraz sú z toho blázni oni! 

-

 

 

 

publikované:
aktualizované: 25.11.2013